ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Χθες Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθε δια στόματος Φριτζ Γιούσεν, του διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου TUI, όλο το σκεπτικό της συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βέβαια την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, αναφορικά με μια καινοτόμο συνεργασία του μέλλοντος για τον βιώσιμο τουρισμό.

Σήμερα στη Ρόδο, παρουσιάστηκε σε όλη του την έκταση το ρεαλιστικό σχέδιο, όπως είπε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έχοντας στο πλάι του τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον Τόμας Έλερμπεκ, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ιδρύματος Φροντίδας TUI», με τον Γιούσεν να επικοινωνεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ένα δυνατό εγχείρημα που φέρνει ένα ακόμα ελληνικό νησί στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουριστικού -και όχι μόνο- ενδιαφέροντος.

Πρώτα η Τήλος, που έγινε το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου, με 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, με ό,τι αυτό θετικό συνεπάγεται για την προβολή και ανάδειξη του νησιού. Επειτα η Αστυπάλαια, με το πρόγραμμα αντικατάστασης και κυκλοφορίας μόνο ηλεκτρικών οχημάτων, σε συνεργασία με τον όμιλο VW, ύστερα η Χάλκη, με αντίστοιχο πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Citroen και τώρα η Ρόδος, η οποία με έναν διαφορετικό, αλλά συναφή τρόπο, έρχεται να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο δόξας.

Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάστηκε επίσημα το «THE RHODES CO-LAB», ένα φιλόδοξο εγχείρημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου TUI, μαζί με το «Ίδρυμα Φροντίδας TUI». Στόχος είναι η ανάδειξη της Ρόδου σε έναν διεθνή φάρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραθεριστικών προορισμών.

Το «THE RHODES CO-LAB» θα εργαστεί μαζί με την τοπική τουριστική βιομηχανία και διεθνείς εταίρους για την εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή τους στη Ρόδο. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια δεξαμενή σκέψης στη Ρόδο για να φέρει σε επαφή διεθνείς εμπειρογνώμονες και να ενισχύσει και να αναπτύξει περαιτέρω τη βιώσιμη μεταμόρφωση του τουριστικού τομέα.

Μάλιστα, το «THE RHODES CO-LAB» στηρίζει τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη Ατζέντα Βιωσιμότητας της TUI.

Και οι τρεις εταίροι δεσμεύονται για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία του Παρισιού και τον στόχο της Ε.Ε. να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Οι παραθεριστικοί προορισμοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του τουρισμού κι ως εκ τούτου, όλοι πρόκειται να αντιμετωπίσουν ενεργά τη βιώσιμη μεταμόρφωση – σε συνεργασία και με πρακτικό τρόπο.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

«Θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξεκάθαρα γυρίζει σελίδα. Αφήνει πίσω μια δεκαετία κρίσεων, πόνου. Και νομίζω ότι είναι μια χώρα που πραγματικά ανυπομονεί να δεχθεί τις προκλήσεις του μέλλοντος. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι στους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών, δεν μιλάμε μόνο για την περιβαλλοντική οικολογική βιωσιμότητα, αλλά επίσης και για την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Και θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να κάνουμε αυτό το έργο να πετύχει», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, να τονίζει ότι ήδη τα πρώτα 100 εκατ. είναι εξασφαλισμένα, επισημαίνοντας ότι «αυτή η μεγάλη συμμαχία, με έναν ηγέτη στην παγκόσμια τουριστική αγορά, όπως ο όμιλος TUI, υπερβαίνει τα στενά όρια της κοινής μας δέσμευσης σε αυτό το εγχείρημα.» Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς τη Ρόδο, προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και προς την Ελλάδα.

Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι ουτοπία. Είναι ένας ρεαλιστικός στόχος ζωής. Είναι μία πρόσκληση σε συμμετοχή και δράση. Είναι το μονοπάτι προς την ανάπτυξη και ο δρόμος να απαντήσουμε ολοκληρωμένα και αποφασιστικά σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, όπως στην ποιότητα ζωής, βελτίωση υποδομών, διατήρηση του μοναδικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, τον πολιτισμό, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το κοιτούν κατάματα και τολμούν να το αντιμετωπίσουν. Μαζί με τον όμιλο ΤUI και το TUI Care Foundation προχωράμε μπροστά στο μέλλον που μας αξίζει».

«Ο τουρισμός έχει πολλές θετικές επιπτώσεις – είναι μια αναγκαιότητα για καλό σκοπό. Χωρίς τουρισμό οι προορισμοί στερούνται επενδύσεων και άμεσων δαπανών από τους ταξιδιώτες. Χωρίς τουρισμό δεν υπάρχει σχεδόν καμία βάση για οικονομική ευημερία στους περισσότερους προορισμούς. Ως ο μεγαλύτερος οικονομικός τομέας στους προορισμούς, συμβάλλει επίσης στην αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής. Σε αυτή τη δεκαετία βιώσιμης μεταμόρφωσης, το THE RHODES CO-LAB θα δείξει πώς μπορεί να λειτουργήσει μια ολιστική προσέγγιση για μεγαλύτερη βιωσιμότητα – για τους ανθρώπους που ζουν σε προορισμούς, για ταξιδιώτες, για το περιβάλλον και για την τουριστική βιομηχανία», ανέφερε ο Φριτζ Γιούσεν.

Οι τρεις εταίροι στο έργο, επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ρόδου που εξοικονομεί πόρους και ταυτόχρονα προωθεί τη συμμετοχή των ντόπιων, για παράδειγμα μέσω νέων ευκαιριών απασχόλησης. Η προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος πρόκειται να καταστεί ένα ακόμη πιο αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης του προορισμού. Οι ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ενισχύσουν τη συμμετοχή των ντόπιων. Η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ωφελεί τόσο την κοινωνία του νησιού όσο και τον τουρισμό. Το οικολογικό αποτύπωμα του τουρισμού στο νησί πρόκειται να μειωθεί σημαντικά μέσω νέων εφαρμογών για τη διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων ή των αποβλήτων. Επιπλέον, το «THE RHODES CO-LAB» θα προωθήσει σύγχρονες έννοιες κινητικότητας στο νησί.

«Ο τουρισμός έχει θετικά αποτελέσματα: καλύτερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία, υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και μεγαλύτερη ευημερία. Το Ίδρυμα Φροντίδας TUI θα ασχοληθεί ιδίως με πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία της στην Ελλάδα και σε 24 άλλες χώρες», είπε ο Τόμας Έλερμπεκ.

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε τη στήριξη της Κυβέρνησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, η διαχείριση αποβλήτων, το κυκλοφοριακό κ.ά., τονίζοντας ότι το νησί θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί φέτος τους επισκέπτες του νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και όλοι – Περιφέρεια, Δήμος, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης – προετοιμάζονται για αυτό τον σκοπό. «Το χειμώνα χτίζονται οι πρωταθλητές του καλοκαιριού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. «Δεν χρειάζεται ένας μεγάλος tour operator, όπως η TUI, για να γεμίσει η Ρόδος τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θέλουμε να σχεδιάσουμε μαζί τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και μετά Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

ΠΗΓΗ