Η Ελλάδα, η Ελβετία, καθώς και η Πορτογαλία κατατάσσονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών όσον αφορά τις εισροές Ιδιωτών υψηλής καθαρής θέσης, (HNWI) για το 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρέχει η Henley Global Citizens Report.

Τα δεδομένα εισροών και εκροών μεμονωμένων ατόμων υψηλής καθαρής αξίας αντιπροσωπεύουν τις 10 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά τις καθαρές εισροές και εκροές εκατομμυριούχων που προβλέπονται για το 2022 (δηλαδή, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων υψηλής καθαρής αξίας που μετακομίζουν και τον αριθμό που μεταναστεύει από μια χώρα). Εννέα από τις 10 κορυφαίες χώρες για εισροές ατόμων υψηλής καθαρής αξίας το 2022 φιλοξενούν επίσημα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης και ενθαρρύνουν ενεργά τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε αντάλλαγμα για δικαιώματα διαμονής ή ιθαγένειας.

Henley Private Wealth Migration Dashboard
Henley Private Wealth Migration Dashboard

Henley Global Citizens Report

H χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση στην σχετική λίστα, με 1.200 προβλεπόμενες Εισροές/εκροές ατόμων με μεγάλη περιουσία για το 2022. 43,800 εύποροι ιδιώτες κατοικούν στην Ελλάδα το τρέχον έτος, ποσοστό που καταγράφει άνοδο της τάξεως του 3%.

Σχετικά με τις χώρες εκτός Ευρώπης, μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών παγκοσμίως τοποθετούνται επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς καθώς και η Νέα Ζηλανδία, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.

Σύμφωνα με την έκθεση της Henley Global Citizens Report, μεγάλος αριθμός εκατομμυριούχων αναμένεται να μετακομίσει στη Μάλτα, τον Μαυρίκιο καθώς και το Μονακό. Ταυτόχρονα, μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών με τις υψηλότερες καθαρές εκροές Ιδιωτών υψηλής καθαρής θέσης,είναι η Ρωσία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Ουκρανία, η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό καθώς και η Ινδονησία.

Από την άποψη αυτή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Henley and Partners, Γιούεργκ Στέφεν, τόνισε ότι η μετανάστευση Ιδιωτών υψηλής καθαρής θέσης, παρουσίαζε μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια έως το 2020 και το 2021 όταν και μειώθηκε λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο Στέφεν τόνισε ότι η πρόβλεψη για το 2022 δείχνει ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον σε χώρες παγκοσμίως, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους, συνολικά 88.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να έχουν μετεγκατασταθεί σε νέες χώρες, ή 22.000 λιγότεροι σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου ένα έτος συνολικά 110.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν.

ΠΗΓΗ