Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών – ITC 2021, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι «η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι να τεθούν ισχυρά θεμέλια για την ανάκαμψη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών». 

«Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας  περνά μέσα από τις συνδυασμένες μεταφορές, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας στο βαθμό που συνδέονται με τις λιμενικές υποδομές της χώρας και τη νησιωτική Ελλάδα. Οι άμεσες συνδέσεις των λιμένων με τον σιδηρόδρομο, αλλά και τους μεγάλους οδικούς άξονες θα δημιουργήσουν μία νέα δυναμική, που θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλά από αυτά να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης που τόσο έχουμε ανάγκη μετά την πανδημία».

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που προάγουν τις συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές, αλλά και τη δημιουργία και αξιοποίηση εμπορευματικών κέντρων.

«Στόχος είναι να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση και για τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια, που οδεύουν προς αξιοποίηση για τη σύνδεση με το σιδηρόδρομο, όπως η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, είτε με κεντρικούς οδικούς άξονες όπως η Ηγουμενίτσα, ή σε συνδυασμό και με τα δύο», τόνισε.
«Επενδύουμε συστηματικά στις θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς το 15% του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στα νησιά, για την τροφοδοσία από και προς τα νησιά», επισήμανε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «επενδύονται πάνω από 145 εκατομμύρια ευρώ σε λιμενικές υποδομές νησιωτικών περιοχών και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το εθνικό και το διαπεριφερειακό δίκτυο της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα δύο χρόνια του ΕΣΠΑ 2021-2027».

«Με την ίδια συστηματικότητα και γνώση αυξήσαμε των προϋπολογισμό των αγόνων γραμμών από 90 εκατομμύρια το 2019, στα 130 το 2020 και στα 138 εκατομμύρια το 2021, με αποτέλεσμα την καλύτερη και αποδοτικότερη σύνδεση στα νησιά μας».

«Ταυτόχρονα ενισχύσαμε και το δίκτυο των αγόνων γραμμών με νέους προορισμούς, βελτιώνοντας έτσι τις παρεχόμενες ακτοπλοϊκές υπηρεσίες. Πετύχαμε αφενός να διασφαλίσουμε την προστασία της εργασίας όσο και αφετέρου την απρόσκοπτη σύνδεση της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας με οικονομική στήριξη που φθάνει στα 85 εκατ. ευρώ στον κλάδο», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ