Peugeot

Peugeot

Αν θέλεις να οδηγείς χωρίς να ρυπαίνεις, έστω και για περίπου 50 χλμ., τότε θα πρέπει να συνηθίσεις τη διαδικασία της καθημερινής φόρτισης. Κι αν κάνεις παραπάνω χιλιόμετρα, στην πόλη, και σου δίνεται η δυνατότητα, τότε μπορεί να επαναλάβεις τη φόρτιση.

Αυτά είναι τα δεδομένα με τα Plug-in hybrid μοντέλα, που έχουν αλλάξει καταστάσεις και συνήθειες: σου δίνουν την ευκαιρία να κινείσαι οικονομικά, αθόρυβα και χωρίς να ρυπαίνεις την ατμόσφαιρα, έστε και για λίγα, σχετικά, χιλιόμετρα.

Οδηγώντας το νέο Peugeot 3008 HYBRID4, μπήκα στην παραπάνω διαδικασία αρκετές φορές, καθώς ήθελα, στις κοντινές διαδρομές που διένυα, να κυκλοφορώ ηλεκτρικά. Βέβαια, από οικιακή πρίζα θέλεις 5-6 ώρες για να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία των 13,2 kWh, όμως αν έχεις επιτοίχιο ταχυφορτιστή, μπορείς να φορτίσεις στο άψε σβήσε.

Όπως γίνεται αντιληπτό με τον αριθμό 4, πρόκειται για τετρακίνητο, με 300 ολοζώντανους ίππους, καθώς υπάρχει και η προσθιοκίνητη (HYBRID), με 225 ίππους, επίσης επαναφορτιζόμενο.

Ένα, καταξιωμένο, λοιπόν, μοντέλο στην ελληνική αγορά, με αρετές και όχι κακίες. Φαντάζομαι ότι το θυμάστε από την ιστορία, με το σταυροδρόμι του Ηρακλή και στην περίπτωση αυτή, ναι μεν μπορεί να έχουμε σταυροδρόμι επιλογής, αλλά ό,τι κι αν επιλέξουμε, μόνο στην αρετή συγκλίνουμε.

Εμφανισιακά, το Peugeot 3008 παραμένει από τα πλέον αναγνωρίσιμα μοντέλα, με παρουσιαστικό που τραβάει το μάτι. Εξοπλισμένο με πλήρως LED φωτιστικά μπροστά, διακρίνεται για τα περιμετρικά, μαύρα προστατευτικά που αναδεικνύουν τον off-road χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με τις ράγες οροφής, που καθένα από τα SUV – Crossover μοντέλα, αν δεν έχει, χάνει σε φινέτσα.

Peugeot

Peugeot

Τα γνώριμα, πλέον, κάθετα φωτιστικά ημέρας και οι μεγάλες εισαγωγές αέρα στο πλάι, αποτελούν ένα ακόμα δυνατό σημείο στην εμφάνιση, η οποία ενισχύεται από τις δύο μεγάλες, ορθογώνιες απολήξεις εξάτμισης στις δύο άκρες, την αεροτομή ψηλά και τα LED φωτιστικά σε στυλ νυχιών λιονταριού, πίσω.

Στην καμπίνα, το i-cockipt, μάλλον αρέσει στους περισσότερους. Με το μικρό τιμόνι, την ελαφρώς κεκλιμένη προς τον οδηγό κονσόλα, με τα κλασικά –για 3008- χειριστήρια σε στυλ πλήκτρων πιάνου και με τον μακρόστενο λεβιέ, για το 8άρι αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Τώρα, θα πρέπει να ρυθμίσεις το τιμόνι σε τέτοια θέση, ανάλογα και το σώμα σου, ώστε να μπορείς να βλέπεις όλες τις ενδείξεις του ψηφιακού πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών. Προσωπικά, μόνο στη χαμηλή θέση του τιμονιού, μπόρεσα να βλέπει όλες τις ενδείξεις, αν και δεν με βόλευε τόσο χαμηλά.

Εύκολα, πάντως, μπορούσα να κάνω τις ρυθμίσεις στην οθόνη αφής 8 ιντσών, ενώ για την ευρυχωρία ούτε λόγος να γίνεται, αλλά και για την εργονομία, με την ποιότητα των υλικών να είναι ανώτερης αισθητικής, τόσο στα πλαστικά, όσο και στις ταπετσαρίες. Όμως, το πορτ-μπαγκάζ, λόγω της μπαταρίας, περιορίστηκε σε χωρητικότητα, στα 395 λίτρα, τα οποία σχετικά επαρκούν, αλλά δεν συγκρίνονται με τα 520 την απλής έκδοσης.

Η έκδοση HYBRID4 του 3008, εφοδιάζεται με κινητήρα βενζίνης 1.6 lt με ισχύ 200 ίππους, ο οποίος συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας είναι ενσωματωμένος στο 8άρι κιβώτιο, και αποδίδει 110 ίππους, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στον πίσω άξονα, με ισχύ 113 ίππους, δημιουργώντας την τετρακίνηση. Ωστόσο, η συνολική ισχύς δεν βγαίνει αθροιστικά, αλλά η μέγιστη απόδοση φθάνει τους 300 ίππους, με 520 Nm ροπής, νούμερα άκρως εντυπωσιακά, τα οποία τα βλέπεις στην πράξη.

Peugeot

Peugeot

Η εκκίνηση γίνεται πάντα ηλεκτρικά, ακόμα κι αν είναι σχεδόν άδεια η μπαταρία ιόντων λιθίου των 13,2 kWh και ανάλογα τη διαθέσιμη ενέργεια, είτε κινείται ηλεκτρικά, μέχρι να αδειάσει ώστε να επέμβει ο θερμικός κινητήρας, είτε μόνο με αυτόν.

Πάντως, διαθέτει σύστημα ανάκτησης ενέργειας, εν κινήσει, και επιπλέον, έχεις την ευκαιρία να διαχειριστείς ο ίδιος το πώς οδηγείς, μέσω του Drive Mode. Αν επιλέξεις την ηλεκτρική λειτουργία, τότε κινείσαι με το πίσω μοτέρ, με αυτονομία έως 50 χλμ. και με τελική ταχύτητα μέχρι τα 135 χλμ./ώρα. Διαφορετικά, στην υβριδική λειτουργία, το σύστημα ναι μεν επιλέγει την ηλεκτρική κίνηση, αλλά το μοτέρ βενζίνης επεμβαίνει κατά το δοκούν, σε μέσες και υψηλές ταχύτητες, έτσι ώστε η μέση κατανάλωση να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Στη δε σπορ επιλογή, το θερμικό μοτέρ αποδίδει το μέγιστο, όπως και τα δύο ηλεκτρικά. Κάπως παρόμοια είναι η λειτουργία την τετρακίνητη επιλογή, όμως εκεί τα ηλεκτρικά μοτέρ έχουν τον πρώτο λόγο και το θερμικό συνεπικουρεί.

Τώρα, η μέση κατανάλωση που διαπίστωσα, ήταν στα 5,9 λίτρα στα 100 χλμ., νούμερα απόλυτα θετικό, για τον όγκο του αυτοκινήτου αλλά και την απόδοσή του, με την αυτονομία του ρεζερβουάρ καυσίμου αλλά και της μπαταρίας, να ξεπερνούν τα 500 χλμ.

Παράλληλα, με τις μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να είναι στα 29 γρ./χλμ., το Peugeot 3008 HYBRID4 δεν επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας, μπορεί να εισέρχεται καθημερινά στον Δακτύλιο της Αθήνας και βέβαια, προσφέρεται για εταιρική χρήση με τα οφέλη που υπάρχουν για τους κατόχους.

Στον δρόμο, θυμήθηκα την πρώτη φορά που είχα οδηγήσει τη συμβατική έκδοση. Καλό πάτημα, κοφτερό τιμόνι, χωρίς περιττές κλίσεις, ηχομόνωση ώστε να ακούς άνετα τον συνεπιβάτη ή τους πίσω επιβάτες και όχι τους θορύβους από τον δρόμο, ένα αξιόπιστο κιβώτιο που το γνωρίζουμε από τα περισσότερα νέα μοντέλα του ομίλου PSA Peugeot Citroen και βέβαια πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού άνεσης, ασφάλειας και συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

ΠΗΓΗ