Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η χιλιομετρική χρέωση διοδίων, μέσω του συστήματος Hybrid. Το εφαρμόζει πρώτη η Ολυμπία Οδός, με την ευχή, σύντομα, το ίδιο να συμβεί σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και στην Αττική Οδό, που λειτουργεί με διαφορετικό καθεστώς ως αστικός αυτοκινητόδρομος.

Με τη βοήθεια του προηγμένου τεχνολογικά συστήματος, που υπολογίζει την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, η Ολυμπία Οδός προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις στα διόδια του αυτοκινητόδρομου, που φθάνουν έως και 76%.

Ουσιαστικά, το νέο σύστημα ευνοεί όσους κάνουν κοντινές διαδρομές στην Ολυμπία Οδό. Για παράδειγμα, αν μπεις στην Ελευσίνα και βγεις στη Νέα Πέραμο (έκπτωση 67%) ή αν μπεις στο Δερβένι και βγεις στην Ακράτα (-76%). Θα δείτε παρακάτω αναλυτικά στο πίνακα που δημοσιεύουμε.

Το νέο χιλιομετρικό σύστημα διοδίων Hybrid, που λειτουργεί αποκλειστικά με τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS της Ολυμπίας Οδού (όσοι δεν έχουν θα συνεχίσουν να χρεώνονται με το σημερινό σύστημα και μετά την 1η Ιανουαρίου, άρα συμφέρει να τον προμηθευτούν οι οδηγοί), έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τα χιλιόμετρα που έχει οδηγήσει ο χρήστης και να επιστρέφει αυτόματατα χρήματα για την απόσταση που δεν διένυσε, πιστώνοντάς τα άμεσα στον λογαριασμό του. Πρακτικά, ο οδηγός περνά τα διόδια με τη χρήση του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και χρεώνεται το αντίτιμο της διαδρομής. Στην έξοδό του από την Ολυμπία Οδό, το σύστημα Hybrid αναγνωρίζει τον πομποδέκτη και επιστρέφει τη διαφορά των χρημάτων, άρα ο χρήστης χρεώνεται μόνο για τα χιλιόμετρα που διένυσε μέσα τον αυτοκινητόδρομο.

Δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι χρεώσεις σήμερα, η χρέωση με hybrid, το ποσό επιστροφής και το όφελος επί τοις εκατό, με βάση το σημείο εισόδου στην Ολυμπία Οδό και το σημείο εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο:

Σημειώνεται επίσης, ότι:

  • Το εκπτωτικό πρόγραμμα VALUE θα συνεχίσει να προσφέρεται στα ΙΧ επιβατικά παράλληλα με το νέο σύστημα υπολογισμού διοδίων HYBRID. Έτσι, οι οδηγοί θα απολαμβάνουν τις κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με τις διελεύσεις τους στον αυτοκινητόδρομο και εν συνεχεία τις επιστροφές από το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης.
  • Μέσω του Hybrid, που θα ισχύει για όλους τους τύπους οχημάτων, πλην των δικύκλων, η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει χιλιομετρική χρέωση και στους επαγγελματίες οδηγούς.
  • Οι συνδρομητές ΟΛΥΜΠΙΑ PASS των δύο παραπάνω κατηγοριών, ΙΧ επιβατικών και βαν/φορτηγών, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς το σύστημα θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία την Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2021. Στο μηνιαίο λογαριασμό του Ιανουαρίου θα δουν για πρώτη φορά την εφαρμογή του νέου συστήματος, δηλαδή τις επιστροφές ποσού που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους ανάλογα με τις διαδρομές που έκαναν.
  • Η απόκτηση του πομποδέκτηΟΛΥΜΠΙΑ PASS είναι πολύ απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν online εγγραφή στην ιστοσελίδα www.olympiaodos.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 22960 95555 και ο πομποδέκτης θα τους σταλεί δωρεάν εντός 10 εργάσιμων ημερών στη διεύθυνση που θα δηλώσουν.
  • Για τους μοτοσυκλετιστές, οι οποίοι για λόγους ασφαλείας χρησιμοποιούν μόνο Moto Card και όχι πομποδέκτη, η Ολυμπία Οδός προέβλεψε ένα ακόμα εκπτωτικό πρόγραμμα, το Moto VALUE, το οποίο θα προσφέρει σταθερή έκπτωση 20% από την πρώτη διέλευση. 

ΠΗΓΗ