Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναπτύσσονται, θα μπορούσα να πω με σημαντική ταχύτητα. Αργήσαμε, μεν τρεις – τέσσερις δεκαετίες, όμως, τώρα, ακολουθούμε βήμα ταχύ.

Η Τήλος, αυτό το πολύ μικρό, αλλά πρωτοπόρο νησί των Δεωδεκανήσων, έδωσε το παράδειγμα, καθώς έγινε ένα «πράσινο» ενεργειακά νησί, με πηγές τον αέρα και τον ήλιο.

Το σύστημα αυτό, χρηματοδότησε, ανέπτυξε και εγκατέστησε στο νησί ο όμιλος EuniceEnergyGroup (EEG), ο οποίος προχωρά με την ίδια μέθοδο, σε τέσσερα ακόμη νησιά του Αιγαίου.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενέκρινε τις αιτήσεις του για την έκδοση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς (ΥΒΣ) στις νήσους Ανάφη, Δονούσα, Λέρο – Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στους Φούρνους Κορσεών – Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικής εγγυημένης ισχύος 2,5 MW.

Κατά συνέπεια, αυτά τα τέσσερα νησιά, θα καταστούν τα νέα «έξυπνα», πράσινα και ενεργειακά αυτόνομα νησιά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τεχνολογικό μοντέλο του πρώτου Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής σε λειτουργία στο νησί της Τήλου, ενσωματώνει το καινοτόμο σύστημα S4S (STORAGEFORSUSTAINABILITY, SMARTGRID, SOLUTIONS, SECURITY), το οποίο έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο όμιλος EEG, για την ψηφιακή αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η τεχνολογική καινοτομία S4S, μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές πηγές ενέργειας ΑΠΕ, με αποθήκευση. Επιπλέον, εφαρμόζει μετεωρολογικά, τεχνικά, δεδομένα φόρτισης, αποθήκευσης και λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξασφαλίσει αδιάλειπτη τροφοδοσία, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Με τις επενδύσεις για την ενεργειακή αυτονόμηση των νησιών ο όμιλος EEG, συμβάλλει έμπρακτα και καθοριστικά στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, υλοποιώντας ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, που περιλαμβάνουν τη μείωση της καύσης υδρογονανθράκων για την παραγωγή ενέργειας, τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση του δυναμικού και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως επίσης τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Ειδικότερα, οι Υβριδικοί Σταθμοί του ομίλου EEG στο Αιγαίο, εξασφαλίζουν την ουσιαστική απεξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο και την ηλεκτροδότησή τους από το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό τους, που παραμένει σήμερα ανεκμετάλλευτο. Επίσης βελτιώνουν την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, αξιοποιώντας καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, οι έξυπνοι μετρητές και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας, που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία των νησιών και των ίδιων των καταναλωτών, με στόχο να γίνουν NetProsumers, με μεγάλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Για τον ΥΒΣ της Τήλου υπογράφηκε η πρώτη στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Υβριδικό Σταθμό, μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και του ομίλου EEG. Αντίστοιχη αδειοδοτική διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους νέους ΥΒΣ στα τέσσερα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, καθώς οι τεχνολογικές καινοτομίες, που εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία στον ΥΒΣ της Τήλου, αποτελούν αφετηρία και σημείο αναφοράς για όλες τις νέες επενδύσεις του ομίλου EEG και ορόσημο για την Ελλάδα, με ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος EEG, πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, πρωτοστατεί στην εξέλιξη του απαραίτητου λογισμικού για την πρόβλεψη και τη διαχείριση της παραγωγής, ζήτησης και αποθήκευσης ενέργειας.

Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η θυγατρική εταιρία του ομίλου, η EUNICE TRADING με τον διακριτικό τίτλο WE ENERGY, κατατάσσεται για το 2019 στην κορυφή της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, διαθέτοντας στους πελάτες της σε απόλυτο ποσοστό 100% πράσινη καθαρή  ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (μείγμα 100% από ανανεώσιμες πηγές), σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Σε συνδυασμό με το μοναδικό στη χώρα μας, ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών, ο όμιλος δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε η μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ενέργειας να τον κατατάσσει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής και διεθνούς ενεργειακής τεχνολογίας, με ελληνική σφραγίδα και υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.





ΠΗΓΗ