Η σειρά «The Mess You Leave Behind/Το Χάος που Άφησες Πίσω» είναι μία μίνι Ισπανική παραγωγή του Netflix. Αποτελείται από οχτώ επεισόδια, με τη διάρκεια του να είναι τις περισσότερες φορές στα 45 λεπτά, με μερικές αυξομειώσεις σε κάποια επεισόδια.

Η σειρά είναι δημιούργημα του Carlos Montero, συν-σεναριογράφου του εφηβικού δράματος Élite, ενώ έχει βασιστεί στην ομότιτλη νουβέλα του ίδιου του Montero. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τις Inma Cuesta του Todos lo saben και Bárbara Lennie του Isabel, αλλά και τον Arón Piper από το Élite.

Πάμε τώρα στην όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάλυση της πλοκής, χωρίς spoilers όπως την αναφέρει το lordoftheseries.gr.

Η πλοκή μας μεταφέρει σε ένα ορεινό χωριό της Ισπανίας, κάπου στη Γαλικία, όπου η Raquel (Cuesta), μια νεαρή καθηγήτρια λογοτεχνίας, παίρνει μετάθεση στο τοπικό σχολείο στη θέση της προηγούμενης καθηγήτριας. Αυτή είναι η Viruca (Lennie), μια γυναίκα που έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τους μαθητές της και είχε «δεθεί» μαζί τους.

Το χωριό αυτό είναι η γενέτειρα του συζύγου της Raquel, Germán (Tamar Novas), και έτσι οι δυο τους δίνουν μια ευκαιρία στον αποτυχημένο-η αλήθεια είναι-γάμο τους να «αναγεννηθεί» και μετακομίζουν στο πατρικό του. Η Raquel, όμως, έρχεται αντιμέτωπη με αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις στο νέο εργασιακό της χώρο, για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένη ούτε στο ελάχιστο.

Αναγκάζεται να μπλεχτεί σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι για την ίδια, στο οποίο θα νιώσει απειλές, θα εκβιαστεί και θα χρειαστεί να «ντυθεί» ντετέκτιβ ώστε να εξιχνιάσει την υπόθεση που την «καίει». Από την άλλη, τα πολλά πράγματα που μαθαίνονται για το παρελθόν της Viruca, μας κάνουν να αναθεωρήσουμε την αρχική μας εντύπωση για εκείνη.

Στο χωριό αυτό (σχεδόν) τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό, καθώς όλοι γνωρίζονται με όλους. Η κατάληξη βρίσκει τους χαρακτήρες «άδειους» από συναισθήματα, μετά από την υπόθεση που έχει συνταράξει την περιοχή. Όμως, όπως πάντα, η ζωή συνεχίζεται…

Το δημιούργημα του Montero είναι ένα εθιστικό εφηβικό δράμα, που δεν αφορά όμως μόνο εφήβους αλλά και τους ίδιους τους τους καθηγητές. Σκηνοθετικά η σειρά στέκεται καλά, με το συχνό μπρος-πίσω στο χρόνο να γίνεται με τρόπο που δεν κουράζει αλλά αντίθετα μεγαλώνει το ενδιαφέρον.

Το σενάριο, για το οποίο έχω αναφέρει μόνο το 50% του, ήταν το δυνατό χαρτί της σειράς και καταφέρνει να σε βάλει για τα καλά στη σκοτεινή και μουντή ατμόσφαιρα που «χτίζεται». Η ερμηνεία που ξεχώρισα ήταν του μπερδεμένου και έξαλλου εφήβου, Arón Piper.

Δεν σημαίνει πως οι δύο πρωταγωνίστριες απογοήτευσαν, αντιθέτως ήταν αξιόλογες, όμως η ερμηνεία του Piper ήταν ένα κλικ πάνω. Αν μπορώ να πω κάτι που με ξένισε, αυτό ήταν η μουσική που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια κομμάτια των επεισοδίων, η οποία δεν μου ταίριαζε με το όλο feeling της σειράς.

Εν κατακλείδι, η σειρά «The Mess You Leave Behind» είναι μία decent, που λένε και στο χωριό μου, νέα πρόταση από το Netflix, με το σκοτεινό και μερικές φορές θρίλερ ύφος της να είναι τα σημεία που σου μένουν περισσότερο στο τέλος της ημέρας από αυτήν.





ΠΗΓΗ