Την ενίσχυση του επαρχιακού Τύπου ζήτησε ο Άγγελος Τσιγκρής μέσω ερώτησης που κατέθεσε τη Βουλή. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του επαρχιακού τύπου.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: «Οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης πλήττουν καίρια την πλειοψηφία των έντυπων –ημερήσιων και εβδομαδιαίων- μέσων ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά η κυκλοφορία των εφημερίδων, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική πτώση στα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), η επιβολή της ειδικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου των εφημερίδων, υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου ΕΔΟΕΑΠ, ζημίωσε τις επιχειρήσεις τους -χωρίς μάλιστα να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη- όπως συνέβη με άλλα μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επαρχιακός τύπος της χώρας δοκιμάστηκε έντονα την περίοδο της πολυετούς οικονομικής κρίσης και πλέον οι οικονομικές αντοχές του κλάδου είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Συνεπώς, η επαναφορά της επιδότησης για την ταχυδρόμηση των εντύπων μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.), η συνολική ένταξη των περιφερειακών εφημερίδων στο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου και η αναλογική συμμετοχή ολόκληρου του επαρχιακού τύπου στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, αποτελούν μέτρα καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και της προοπτικής του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Οικονομικών, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη λήψη μέτρων ενίσχυσης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και β) την ενσωμάτωση του συνόλου του επαρχιακού τύπου στα προγράμματα οικονομικής στήριξης.





ΠΗΓΗ