Το Snowpiercer είχε μία μέτρια προς καλή 1η σεζόν και έτσι μας γεννήθηκε ενδιαφέρον για σειρές αντίστοιχου είδους.

Γι’αυτό λοιπόν το lordoftheseries.gr συγκέντρωσε σε ένα άρθρο πέντε προτάσεις, με το δυστοπικό μέλλον, τις ανισότητες στις κοινωνικές τάξεις και τις φυσικές καταστροφές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

The Handmaid’s Tale

Η σειρά μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον, στο οποίο οι ελάχιστες προνομιούχες της κοινωνίας δεν μπορούν να κάνουν παιδιά και οι υπόλοιπες γυναίκες, που ονομάζονται “υπηρέτριες” αναγκάζονται να κάνουν παιδιά για τις ανώτερες τάξεις. Μία από αυτές, η Offred, αποφασίζει να ξεκινήσει μια επανάσταση, πολεμώντας τις ανώτερες δυνάμεις.

Η σειρά του Hulu έχει τρεις σεζόν και 36 επεισόδια, με τον 4ο κύκλο να αναμένεται μέσα στο 2021. Η σειρά αλλά και η πρωταγωνήστρια της, Elizabeth Moss, έχουν κερδίσει από μία Χρυσή Σφαίρα.

Ομοιότητες: Τα ζητήματα κοινωνικών τάξεων και των διακρίσεων ανάμεσα σε αυτές σε ένα δυστοπικό και μακρινό μέλλον είναι τα κοινά σημεία των δύο σειρών.

3%

Σε μία Βραζιλία στο σύντομο μέλλον, υπάρχει μία προνομιούχα κοινωνία, στην οποία καταφέρνουν να μπουν μόνο ορισμένοι άνθρωποι, το 3% των συμμετεχόντων, οι οποίοι περνάνε από μία έντονη και ανταγωνιστική διαδικασία.

Η σειρά του Netflix έχει ολοκληρωθεί μετά από τέσσερις σεζόν και 33 επεισόδια.

Ομοιότητες: Και εδώ θίγονται ζητήματα που αφορούν μία προνομιούχα κοινωνική τάξη σε ένα δυστοπικό μέλλον.

See

Σε ένα μακρινό και δυστοπικό μέλλον, μια ανθρώπινη φυλή έχει χάση την αίσθηση της όρασης και πρέπει να βρει νέους τρόπους για να αλληλοεπιδράει, να χτίζει και να επιβιώνει. Τα πάντα αλλάζουν όταν γεννιούνται δύο δίδυμα με όραση.

Μέχρι στιγμής η σειρά του Apple TV+ έχει οχτώ επεισόδια ενώ θα υπάρξει και 2η σεζόν. Δημιουργός της είναι ο Steven Knight (Peaky Blinders) και πρωταγωνιστής ο Jason Momoa (Game of Thrones).

Ομοιότητες: Το δυστοπικό μέλλον, η οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων και ο περιορισμένος ανθρώπινος πληθυσμός.

Altered Carbon

Στο μακρινό μέλλον και σε μία cyberpunk μητρόπολη η συνείδηση είναι ψηφιακή και μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί σε άλλα σώματα. Ένας στρατιώτης ξυπνάει σε νέο σώμα, με την επιλογή να κερδίσει την ελευθερία του επιλύοντας μία περίπλοκη υπόθεση δολοφονίας.

Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Netflix, που πρόσφατα ανακοίνωσε την ακύρωση της, μετά από δύο σεζόν και 18 επεισόδια.

Ομοιότητες: Μπορεί στο Snowpiercer να μην υπάρχουν φουτουριστικές πόλεις, όμως ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας καλείται να βοηθήσει σε μία υπόθεση εγκλήματος ώστε να κερδίσει την ελευθερία του (κοινωνική του ανέλιξη καλύτερα).

Into the Night

Στο μετα-αποκαλυπτικό βελγικό δράμα, η ενέργεια του ήλιου μπορεί να καταστρέψει όλες τις μορφές ζωής στον πλανήτη. Όσο η καταστροφή αυτή ξεκινάει, οι επιβάτες ενός αεροπλάνο ενώνονται για να αποφύγουν την ολική καταστροφή.

Η σειρά διαθέτει μέχρι στιγμής έξι επεισόδια ενώ αναμένεται 2η σεζόν. Είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix.

Ομοιότητες: Είναι τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές παράλληλα. Στην περίπτωση του Into the Night, πάλι μία φυσική καταστροφή (στην περίπτωση αυτή ο ήλιος, στην άλλη το ψύχος) ενώνει μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να επιζήσουν, την ώρα που βρίσκονται σε ένα αεροπλάνο (στην άλλη περίπτωση, τραίνο).

Extra επιλογή: The Barrier

Η ιστορία της σειράς εστιάζει στη μάχη για επιβίωση μιας οικογένειας στη δυστοπική Μαδρίτη του μέλλοντος, όπου σκιαγραφούνται οι διαφορές δύο κόσμων που τους χωρίζει ένας φράκτης – και τόσα πολλά άλλα.

Η σειρά του Netflix έχει ολοκληρωθεί μετα από μία σεζόν και 13 επεισόδια.

Ομοιότητες: Και εδώ το δυστοπικό στοιχείο και οι δύο κόσμοι, κοινωνικοί και οικονομικοί, είναι κεντρικό σημείο της πλοκής.





ΠΗΓΗ