Έκανε ρεπορτάζ για το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ουχάν και συνελήφθη. Τώρα η Κινέζα δημοσιογράφος κρατείται δεμένη επί 24 ώρες την ημέρα και τρέφεται με τη βία με σωληνάκι μετά την απόφασή της να κάνει απεργία πείνας, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι της.

Η Zhang Zhan, η οποία επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με 5ετή φυλάκιση. Η 37χρονη πρώην δικηγόρος κρατείται από τη σύλληψή της τον Μάιο ως ύποπτη για «διαμάχες και πρόκληση προβλημάτων», μια κατηγορία που συχνά χρησιμοποιείται εναντίον ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η 37χρονη που «έκανε ρεπορτάζ αποκαλύπτοντας την αλήθεια για την πανδημία», είναι δεμένη με ζώνες μέρα και νύχτα και την ταΐζουν με τη βία με σωληνάκια που βάζουν στο στόμα και στη μύτη της.

Αρχικά η Zhang είχε κατηγορηθεί επισήμως για διασπορά ψευδών πληροφοριών, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα.

Πιστεύεται ότι είναι ο τέταρτος ανεξάρτητος Κινέζος δημοσιογράφος που «εξαφανίστηκε» μετά τις πληροφορίες της από την Ουχάν, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τη δημοσιογράφο.

Ο δικηγόρος της Zhang Keke περιέγραψε την κατάσταση στην οποία κρατείται αφότου την επισκέφτηκε στο κέντρο κράτησης στη Σανγκάη το απόγευμα της Τρίτης. Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος φέρεται να είναι άρρωστη, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, στομαχόπονος και πόνος στο στόμα και στον λαιμό. Θεωρείται πως τα συμπτώματα αυτά έχουν προκληθεί από το γεγονός ότι την ταΐζουν με το ζόρι.

Οι ζώνες με την οποία την έχουν δέσει τη δυσκολεύουν να κοιμηθεί τη νύχτα και χρειάζεται βοήθεια για να πάει στην τουαλέτα, σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους. Ήταν «πλήρως εξαντλημένη» και «αισθανόταν ότι κάθε ημέρα είναι βασανιστήριο» και δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει την ώρα της συνάντησης με τον δικηγόρο.





ΠΗΓΗ