Τον Ιανουάριο του 2025 αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece- να παραδοθούν στον ελληνικό στρατό τα τέσσερα γαλλικής κατασκευής UAV Patroller που έχουν παραγγελθεί.
Η ένταξη τους στο ελληνικό οπλοστάσιο πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων, ενώ οι προηγμένοι αισθητήρες τους θα μπορούν να εντοπίσουν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη στη Γαλλία υπογράφηκε το κέιμενο κοινής πρόθεσης συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη και χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) PATROLLER, το οποίο σημαίνει οι Έλληνες χειριστές και τεχνικοί, θα μεταβούν στη Γαλλία τους επόμενους μήνες για να εκπαιδευτούν πανω στα UAV τύπου Patroller που θα αποκτήσουν νωρίτερα οι Γάλλοι. Στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι το σύστημα να καταστεί επιχειρησιακό απο τη στιγμή της απόκτησης του.
Το γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντάσσεται στην κατηγορία των UAV μεσαίου υψομέτρου μεγάλης αντοχής (MALE) καθώς μπορεί να πετάξει μέχρι τα 16.000 πόδια. Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Safran, αναπτύσσει ταχύτητες από 100 έως 200 χιλιόμετρα, με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών.
Θυμίζουμε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέθεσε στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) το πρόγραμμα αναβάθμισης των Sperwer του Στρατού Ξηράς, η οποία ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με τη γαλλική Safran, απαλλάσσοντας τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Στις 19 Ιουνίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τη γαλλική εταιρεία για την αγορά τεσσάρων UAV, με το κόστος του προγράμματος να μην ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα UAV Patroller έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν αποστολές όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και στοχοποίηση εχθρικών θέσεων και μπορούν να λειτουργήσει τόσο για εξωτερικές επιχειρήσεις, όσο και για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας αλλά και θαλάσσιας επιτήρησης. Διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και ατρακτίδιο υψηλής ανάλυσης που τους προσφέρουν την ικανότητα να εντοπίζουν κινούμενους στόχους και έτσι μπορούν να μεταφέρουν πληροφορίες στις φίλιες δυνάμεις στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία τα UAV Patroller μπορούν να πραγματοποιήσουν και αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.
Πώς θα αξιοποιηθούν
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, εως τώρα, εξετάζει η βάση των τεσσάρων UAV Patroller να βρίσκεται στο Καστέλι Ηρακλείου, με ενδιάμεσους σταθμούς στη Ρόδο, στη Σκύρο και στον Εβρο για να μπορούν να καλυφθούν οι επιχειρήσεις επιτήρησης σε όλες τις περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα εξετάζεται η πιθανότητα αγοράς και της οπλισμένης έκδοσης των Patroller, με την ανάρτηση διπλών εκτοξευτών ρουκετών σε πυλώνες κάτω από τις πτέρυγες.
Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στη Γαλλία
Ελλάδα και Γαλλία ενισχύουν συνεχώς τη συμμαχία τους και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General Pierre Schill, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.
Στη συνέχεια, οι δύο Αρχηγοί επισκέφθηκαν το Εργοστάσιο Βάσης του Γαλλικού Στρατού «Section Technique de l’ Armée de Terre», όπου ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις καινοτομίες και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.