Το 2023 φέρνει «δώρα» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και «εφιάλτες» στην Τουρκία που βλέπει το τεχνολογικό και επιχειρησιακό χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες να γιγαντώνεται.
Εκτός από έξι ακόμη Rafale – θα γίνουν 18 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 – και τα νέα F-16 Viper που θα παραδοθούν από την ΕΑΒ, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να εντάξει στη φαρέτρα της νέα πανίσχυρα όπλα αμερικανικής προέλευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο επίσημο αίτημα που κατέθεσε η Αθήνα (LoR for LOA) θα φτάσει στο Πεντάγωνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση τριών πανίσχυρων πυραύλων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας.
«Δηλητήριο» για τις «Οχιές»
Στόχος είναι το «δάγκωμα» των F-16 Viper να γίνει «φονικό» όχι μόνο στον αέρα αλλά και στο έδαφος. Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό Επιτελείο ζήτησε την αποδέσμευση τριών διαφορετικών όπλων στρατηγικής κρούσης για χερσαίους και ναυτικούς στόχους αλλά και για την καταστολή εχθρικής αεράμυνας. Πρόκειται για τους πυραύλους AGM-158 JASSM, τους αντιπλοϊκούς AGM-84 Harpoon και τους αντί-ραντάρ AGM-88E AARGM. Κοινό στοιχείο των τριών όπλων, η τρομακτική ακρίβεια αλλά και το μεγάλο βεληνεκές που μπορεί να επιφέρει καίρια πλήγματα βαθιά εντός του εχθρικού εδάφους.
Με την προσθήκη αυτή, οι δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας αναβαθμίζονται σημαντικά καθώς μεγαλώνει η βεντάλια των επιχειρήσεων που μπορούν να αναλάβουν τα αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη που διαθέτει στο οπλοστάσιο της. Μέχρι σήμερα, για χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις η επιλογή ήταν SCALP-EG και AM-39 Exocet των γαλλικών μαχητικών και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι νέοι αμερικανικοί πύραυλοι για τα F-16, ενώ οι σύγχρονοι AARGM θα αντικαταστήσουν τους παλαιότερης τεχνολογίας HARM.
Άμεση ενίσχυση
Οι 83 «Οχιές» διαθέτουν ήδη το απαραίτητο λογισμικό για τη χρήση των προηγμένων όπλων και ο στόχος της Αθήνας είναι τα όπλα αυτά να αποκτηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε το πιο σύγχρονο F-16 στον κόσμο και να το φορτώνουμε με βόμβες ελευθέρας των χιλίων ή δύο χιλιάδων λιβρών». Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν στην αποδέσμευση των συγκεκριμένων όπλων, παρά τις έντονες πιέσεις της Άγκυρας, είναι ενδεικτική του άριστου κλίματος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και του «ρήγματος» στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας.
Επιπλέον, η προοπτική απόκτησης 20+20 «αόρατων» F-35 μέχρι το τέλος της δεκαετίας αναβαθμίζει τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας – ΗΠΑ, καθιστώντας την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κυρίαρχη στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός από τα αμερικανικά όπλα όμως, το αεροπορικό Επιτελείο έχει στο «στόχαστρό» του και τα ισραηλινής προέλευσης Rampage και Spice, τα οποία θα προσθέσουν ακόμη περισσότερο «δηλητήριο» στα ελληνικά Viper.