«Η ομόθυμη, πανηγυρική απόφαση για αγώνα μέχρις εσχάτων προς απόκρουση της άδικης και αισχρής εχθρικής επίθεσης, κατέδειξε μοναδικό μεγαλείο ψυχής και ηθική υπεροχή ενός λαού αδούλωτου, αξιοπρεπούς και υπερήφανου»: Αυτό τόνισε στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Ενός λαού», συνεχίζει στη διαταγή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «με πλήρη επίγνωση του χρέους του προς την Ιστορία και τις πανανθρώπινες αξίες, που οι πρόγονοί του χάρισαν απλόχερα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Απέναντι στα πάνοπλα και αριθμητικά υπέρτερα ιταλικά στρατεύματα, στα εκατομμύρια λόγχες και στα πυκνά αεροπορικά σμήνη, η γενιά του ’40 ανέδειξε όλο το σθένος της ελληνικής ψυχής».

«Τσάκισε την υπερφιαλοσύνη και την υπεροψία του φασίστα εισβολέα, εξαναγκάζοντάς τον σε πλήρη κατάρρευση και επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού υποχρέωσε τη ναζιστική Γερμανία, να αναθεωρήσει τα στρατηγικά της σχέδια» συνέχισε ο στρατηγός Φλώρος.



ΠΗΓΗ