Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα, ώστε ο σουδανικός λαός να μπορέσει να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή του ‘Ειντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Νωρίτερα σήμερα, η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.

Υπενθυμίζεται πως Ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι σε κατάσταση αναμονής και έτοιμα να απομακρύνουν κάπου 60 Ισπανούς πολίτες και περίπου 20 αμάχους από άλλες χώρες από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, εν μέσω ένοπλης σύγκρουσης εκεί, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουέλ Αλμπάρες.

Οι μάχες που ξέσπασαν πριν από έξι ημέρες στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 413 ανθρώπων ενώ άλλοι 3.551 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ξένες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν πολίτες τους από το Σουδάν.

«Κάθε μέρα που περνάει, η ένταση των μαχών αυξάνεται και αυτός είναι ο λόγος που δεν κατέστη δυνατό να οργανωθεί ακόμη μια επιχείρηση απομάκρυνσης», δήλωσε ο Αλμπάρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Ωστόσο στρατιωτικά αεροπλάνα είναι έτοιμα να προχωρήσουν με την απομάκρυνση των πολιτών και θα ενεργήσουν με την πρώτη ευκαιρία, πρόσθεσε.

Ο Αλμπάρες είπε επίσης πως έχουν παρασχεθεί προμήθειες στην ισπανική πρεσβεία και στην κατοικία του πρεσβευτή στο Χαρτούμ και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα διπλωματικά κτίρια έχουν αυξηθεί.

Ισπανός πολίτης που βρισκόταν σε σκάφος ανοικτά του Σουδάν έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλη τοποθεσία, πρόσθεσε.





ΠΗΓΗ