Θέμα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είναι τις τελευταίες ώρες σενάριο δανεισμού, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.
Πρόκειται για δύο καινούργιες γαλλικές φρεγάτες FREMM, την «Αλσατία» και τη «Λωρραίνη», που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019.
Διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιάφερεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, η ταχύτητά τους φτάνει τους 27 κόμβους. Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού κεντρίζουν επίσης και οι γαλλικές φρεγάτες Belhara.
Τι συζήτησε ο Παναγιωτόπουλος με την Παρλί
Φαίνεται πως το ζήτημα αυτό τέθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των δύο υπουργών, συζητήθηκαν και τα Ραφάλ, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα. Μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.
Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.
Παναγιωτόπουλος και Παρλί μίλησαν και για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και οι Αμερικανοί με πυραύλους
Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, με ανάρτησή της στο twitter, διαψεύδει πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε τις ψευδείς αναφορές ότι οι ΗΠΑ αρνούνται την πώληση πυραύλων AGM-84 Harpoon στην Ελλάδα. Το Ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε πληροφορίες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά αυτών των πυραύλων τον Ιούλιο. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας», αναφέρει στην ανάρτηση η πρεσβεία.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για αμυντική συνεργασία
Την ίδια ώρα, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κορσική, όπου και θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Med7).
Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».
Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.
Με ορατό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος περισσότερο, παρά ενός εσκεμμένου θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα προχωρά στην άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα κονδύλι που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.
Σημειώνεται πως η Αθήνα συνομιλεί επίσης με τέσσερις χώρες για την άμεση αγορά τεσσάρων φρεγατών. Με ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία.
Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Κυριακής:
«Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με Γαλλία».
Η αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων θα ενισχύουν την άμυνα της χώρας.
Τα υπερσύγχονα γαλλικά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν πυραύλους Exocet και Scalp και δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους 300 χλμ. μακριά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τετ – α – τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και αναμένεται ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.