Άμεση λύση ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα υποστήριξης και διαθεσιμοτήτων για τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων αναζητά η Αθήνα, στοχεύοντας στην ομοιοτυπία αλλά και τη δυνατότητα ανάληψης πολλαπλών αποστολών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αντικαταστήσει πρώτα τα αξιόπιστα πλην όμως απαρχαιωμένα UH-1 Huey, εποχής Βιετνάμ, της Αεροπορίας Στρατού ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα με εκπροσώπους της Lockheed Martin να επισκέπτονται Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προκειμένου να παρουσιάσουν την πρόταση τους για ελικόπτερα MH-60M, τη νεότερη έκδοση του θρυλικού Black Hawk.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα Επιτελεία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ελικόπτερο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται μία ολιστική λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες τόσο του ΓΕΣ και της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ θυμίζουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη τη ναυτική έκδοση S-70B Aegean Hawk και σύντομα θα έχει στο οπλοστάσιο του και το πανίσχυρο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο MH-60 Romeo, που επίσης ανήκει στην «οικογένεια» των Black Hawk.
Ένα για κάθε Κλάδο
Η εταιρεία παρουσίασε μία έκδοση για κάθε ενδιαφερόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο που προορίζεται για τον Στρατό Ξηράς έχει κυρίως μεταγωγικό προσανατολισμό και βάσεις για πυροβόλα ενώ το αντίστοιχο των Ειδικών Επιχειρήσεων θα διαθέτει φτερά στα οποία μπορεί να φέρει ρουκέτες, πυροβόλα μεγαλύτερου διαμετρήματος, πυραύλους Hellfire, ακόμη και τα ισραηλινής κατασκευής κατευθυνόμενα βλήματα Spike NLOS.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Επιτελεία ζήτησαν προσφορές για την εγκατάσταση αντιμέτρων αλλά και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου σε όλες τις υποεκδόσεις.
Η εκδοχή της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι προσανατολισμένη στη βασική αποστολή των ελικοπτέρων που δεν είναι άλλη από την Έρευνα και Διάσωση και θα διαθέτει ειδικό ραντάρ, ηλεκτροοπτικά και σύστημα βαρούλκου (Hoist). Το Πολεμικό Ναυτικό έχει κάνει ήδη την επιλογή του και πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα MH-60 Romeo στο τέλος του 2023 και τα υπόλοιπα τέσσερα στη διετία 2024-25.
Στρατιωτικές πηγές, τονίζουν ότι αν η Αθήνα επιλέξει τον συγκεκριμένο τύπο, θα ωφεληθεί από την οικονομία κλίμακος, κρατώντας χαμηλά το κόστος συντήρησης και ανταλλακτικών μιας και τα ελικόπτερα όλων των Κλάδων θα χρησιμοποιούν ίδιους κινητήρες και ίδια βασικά συστήματα ενώ θα μειωθεί και το κόστος εκπαίδευσης των πληρωμάτων.
Κόστος και υποστήριξη
Η τιμή μονάδας θα είναι κλειδωμένη για την επόμενη πενταετία εξαιτίας του συμβολαίου (MultiYear 10) του αμερικανικού Στρατού.
Η ελληνική πλευρά, ενδιαφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες για 35-40 ελικόπτερα με το κόστος για το καθένα να υπολογίζεται σε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια.
Αν προχωρήσει, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, οπότε εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μέσω επίσημου αιτήματος (LoR για LoA).
Στρατιωτικές πηγές πάντως, τονίζουν ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμη και πρόκειται να υπάρξουν νέες συναντήσεις με άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.