Την ώρα που οι έρευνες για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών φέρνουν στο φως ελλείψεις, λάθη και κακοδιαχείριση που οδήγησαν στο πρωτοφανές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, στις Ένοπλες Δυνάμεις «τρέχουν» ώστε ανάλογες παραλείψεις να μην οδηγήσουν σε νέες «τραγωδίες».

Όπως αυτή που παραλίγο να προκύψει με την καθήλωση όλων των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130B/H όταν η Αθήνα ήθελε να συνδράμει και με δεύτερη ομάδα διασωστών τις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Και αν μία αντίστοιχη φυσική καταστροφή χτυπήσει την Ελλάδα, τότε η τραγωδία θα είναι αναπόφευκτη αν οι διαθεσιμότητες παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Το CNN Greece είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή την κατάσταση στην 356 Μοίρα «Ηρακλής» όταν καθηλώθηκε το μοναδικό εν λειτουργία C-130 που διέθετε στις αρχές Φεβρουαρίου η Πολεμική Αεροπορία. Η ανάδειξη του ζητήματος και οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων πως η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από μεταγωγικά μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης αλλά και στην περίπτωση πολεμικού επεισοδίου, προκάλεσε εξελίξεις με την κυβέρνηση να αναζητά άμεση λύση στο πρόβλημα μέσω της προμήθειας μεταχειρισμένων C-130J.





ΠΗΓΗ