Μπορεί η απόφαση για τις Κορβέτες να βαρύνει την επόμενη κυβέρνηση, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της DEFEA 23, οι δύο «μονομάχοι» όμως, δεν περιμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης και τα παίζουν όλα για όλα με στόχο το «χρυσό» συμβόλαιο με την Αθήνα.

Τόσο η γαλλική Group Naval όσο και η ιταλική Fincantieri ήρθαν στην Αθήνα έχοντας άσσους κρυμμένους στο μανίκι τους, ενώ εκτός από τις επαφές με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων που συνεχίζονται αδιάκοπα, εντείνονται παράλληλα και οι πολιτικές πιέσεις από το Παρίσι και τη Ρώμη.

Στην τελική ευθεία

Στρατιωτικές πηγές που έχουν άριστη γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στην Αθήνα και τις δύο εταιρείες, τονίζουν στο CNN Greece ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία και ότι τώρα ξεκινά η πραγματική «ναυμαχία» για τις Κορβέτες. Η απόφαση αναμένεται να κοινοποιηθεί στον νικητή μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελική διαμόρφωση, το κόστος και τη διαδικασία ναυπήγησης.

Η Group Naval, που ήδη εκτελεί το συμβόλαιο για τις τρεις FDI Belharra, προτάσσει τη διαλειτουργικότητα των Κορβετών με τις νέες Φρεγάτες ως το δυνατότερο σημείο της πρότασης της. FDI και Gowind μοιράζονται το ίδιο σύστημα μάχης, το SETIS, που σημαίνει ότι οι δύο βασικές Μονάδες Επιφανείας του ελληνικού Στόλου θα μπορούν να συνεργάζονται άψογα λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές ισχύος για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας, η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα είναι κοινή, εξασφαλίζοντας την εύκολη μετακίνηση και προσαρμογή τους από τον έναν τύπο στον άλλο, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία υποστήριξης των πλοίων.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί για τη ναυπήγηση δύο εκ των τριών Κορβετών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα θα ανέλθει σε 30%. Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη DEFEA, η Group Naval υπέγραψε πέντε νέες συμβάσεις με ελληνικές εταιρείες, ξεπερνώντας συνολικά τις 60 από τον Μάιο του 2022 που ξεκίνησε η ναυπήγηση των FDI.

Ιταλική «αντεπίθεση»

Οι Ιταλοί δεν μένουν αδρανείς και σε συνεργασία με την ΟΝΕΧ παρουσίασαν τη στρατηγική τους για το πρόγραμμα ναυπήγησης των Κορβετών FCx30. Ένα από τα δυνατά «χαρτιά» της Fincantieri είναι η υβριδική πρόωση, η οποία περιλαμβάνει σύστημα ηλεκτρικής κίνησης στις χαμηλές ταχύτητες και λειτουργία εσωτερικής καύσης στις υψηλές που αγγίζουν τους 26 κόμβους. Η FCx30 είναι μια δοκιμασμένη συνταγή αφού το πλοίο σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού του Κατάρ και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

FCx30-910x521.jpg
Κορβετα FCx30Fincantieri

Οι Ιταλοί δείχνουν αποφασισμένοι να ρίξουν όλα τους τα «όπλα» στο τραπέζι ενώ ασκούνται πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε η προμήθεια των Κορβετών να συνδυαστεί και με μία αμυντική συμφωνία ή έστω μία ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ενδεχόμενο αυτό συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στη DEFEA. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον ομόλογό του ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές ενώ επί τάπητος τέθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στο ζήτημα της υποστήριξης των C-27, η πρόταση της Leonardo για ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και η συμμετοχή της Ιταλίας στην τετραμερή με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.





ΠΗΓΗ