Στην επόμενη Βουλή θα ανατεθεί η έγκριση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των τεσσάρων Φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», αλλά και πολλών ακόμη εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τις προθεσμίες να πιέζουν πλέον ασφυκτικά την Αθήνα που καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η λίστα των προγραμμάτων σε «αναμονή» διαρκώς διευρύνεται και είναι σαφές ότι πολλοί από τους λογαριασμούς γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση είναι το υπουργείο Οικονομικών.

Από τα F-35 στους πυραύλους ακριβείας Spike NLOS, τα ΤΟΜΑ Lynx και Bradley, τα αμφίβια αποβατικά AAV7A1 και τις Κορβέτες μέχρι την αγορά C-130, την υποστήριξη των NH-90 και τον εκσυγχρονισμό των Apache, ο λογαριασμός, μαζί με τα εν εξελίξει προγράμματα, ξεπερνά κατά πολύ τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η παράμετρος «εκλογές»

Το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό πότε, πόσα και ποια από τα εξοπλιστικά προγράμματα θα προχωρήσουν. Όμως, ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά και ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν από τις εκλογές. Όπως για παράδειγμα, το αν τελικά θα ενεργοποιηθεί το δικαίωμα προαίρεσης για την 4η FDIBelharra, η τιμή της οποίας θα παραμείνει κλειδωμένη μέχρι το καλοκαίρι ή αν θα προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και η πρόσκτηση Κορβετών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στόλος έχει ανάγκη από περισσότερες κύριες Μονάδες Επιφανείας για να επιτευχθεί ο στόχος των 12 Φρεγατών που προβλέπει η Δομή Δυνάμεων, την οποία εισηγήθηκε το ΓΕΕΘΑ και ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων.

Άλλωστε, στα τέλη της δεκαετίας θα ξεκινήσει η απόσυρση των Φρεγατών S, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τα 40 χρόνια υπηρεσίας και οι διαθέσιμες πλώρες θα μειωθούν σημαντικά.

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες και για το ζήτημα των Κορβετών. Η καθυστέρηση στην επιλογή του πλοίου, αναμφίβολα, έφερε νέες βελτιωμένες προτάσεις από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Όμως, αν το θέμα παραπεμφθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε παραδόσεις πριν το 2026, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αριθμό των διαθέσιμων Μονάδων Επιφανείας στα τέλη της δεκαετίας.

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ

Στην περίπτωση των ΜΕΚΟ είναι δεδομένο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση. Αν και οι δύσκολες και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κοινοπραξία ΤΚΜS – Thales Netherlands ολοκληρώθηκαν και πλέον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει στα χέρια της τον φάκελο με την προσφορά των 600 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα πλοία, το πρόγραμμα απαιτεί την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια του Κοινοβουλίου ώστε να λάβει το πράσινο φως.

Το πρόγραμμα μάλιστα, δεν αναμένεται να «τρέξει» πριν από την παραλαβή της πρώτης FDI καθώς οι ΜΕΚΟ αποτελούν αυτή τη στιγμή τις κύριες Μονάδες Κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού και για να εκσυγχρονιστεί κάθε πλοίο υπολογίζεται πως θα τεθεί εκτός υπηρεσίας για τουλάχιστον ένα έτος, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον Στόλο.





ΠΗΓΗ