Έναν χρόνο μετά την ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS που θα αυξήσουν θεαματικά την ισχύ πυρός του Στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα εμπόδια που κρατούσαν το πρόγραμμα στις καλένδες φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί και πλέον στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «τρέχουν» προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους για την απόκτηση των φονικών ισραηλινών πυραύλων. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των εκκρεμοτήτων έχει διευθετηθεί και ότι, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων αφού πρόκειται για διακρατική συμφωνία, οι δύο πλευρές ενδέχεται να προχωρήσουν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αποκτήσει 27 συστήματα Spike NLOS, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, το όχημα Ελέγχου και Διεύθυνσης Πυρός, το ραντάρ αλλά και drone για επιτήρηση και στοχοποίηση. Το κόστος για την απόκτηση τους αναμένεται να φτάσει τα 370 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την εγκατάσταση, την υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού.





ΠΗΓΗ