Η Ελλάδα «κλειδώνει» το Αιγαίο με πλωτά «μάτια», αυξάνοντας τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων ημι-σταθερών θαλάσσιων πλατφορμών για θαλάσσια επιτήρηση (USSPS) προχωρά κανονικά.

Πρόκειται για πυλώνες οι οποίοι έχουν ύψος έως και 50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αναμένεται σε πρώτο χρόνο να είναι εφοδιασμένοι με ραντάρ AESA, κάμερες, UAV και συστήματα μετάδοσης και αναμετάδοσης δεδομένων.

Επιπρόσθετα, εκτός από την επιτήρηση των θαλάσσιων διελεύσεων, θα λειτουργούν ως κόμβοι προώθησης δεδομένων αλλά ως σύστημα αναμετάδοσης σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα ενεργοποιείται από την λύση C5ISTAR της Naval Group, η οποία επιτρέπει τη λήψη και συγχώνευση δεδομένων, βίντεο, εικόνων και πληροφοριών κατάστασης από όλους τους αισθητήρες USSPS. Το Σύστημα θα μπορεί να παρέχει σχεδιασμό και να εκτελεί διοίκηση και έλεγχο όλων των αισθητήρων, αποτελεσμάτων και UxV όλων των κόμβων και θα διατηρεί την Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα (COP).

Στόχος είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εγκατάσταση και η επίδειξη μιας νέας, μη επανδρωμένης, εξαιρετικά αυτόνομης, ενεργειακά αποδοτικής, υπεράκτιας πλατφόρμας, ικανής να ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων αέρος, επιφανείας και υποβρύχιων αισθητήρων και UxV ως μέρος ενός ενισχυμένου μελλοντικού δικτύου για τη θαλάσσια επιτήρηση.

Το 2025 η πρώτη πλωτή πλατφόρμα επιτήρησης στο Αιγαίο

Αναμένεται η πρώτη μη επανδρωμένη ημι-σταθερή θαλάσσια πλατφόρμα (USSPS) για την επιτήρηση στο Αιγαίο να μπει στο νερό το 2025, ώστε να γίνουν οι δοκιμές και ύστερα να τοποθετηθούν άλλες έξι με τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι υπογραφές στην σύμβαση έπεσαν στις 12 Απριλίου ανάμεσα στον Ναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), και τον Αντώνιο Πέππα, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΜΕ.

Το έργο «Μη επανδρωμένες ημι-σταθερές θαλάσσιες πλατφόρμες για τη θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS), αναπτύσσεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλής την ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ, τη Naval Group και τη Navantia.

Ευρωπαϊκό Αμυντικό Πρόγραμμα για θαλάσσια επιτήρηση

Το τριετές πρόγραμμα μελέτης, σχεδίασης, πρωτότυπης και δοκιμής της λύσης αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Το κόστος του ανέρχεται στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5,4 έχουν προέλθει από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, τα 12,8 εκατομμύρια από την ΕΕ και τα 1,3 από ιδιώτες επενδυτές.

Με την ETME, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, και τη Naval Group ως τεχνικό συντονιστή, η κοινοπραξία συγκεντρώνει σημαντικούς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς φορείς, καθώς και ερευνητικά κέντρα. Οι συνεργατικές τους προσπάθειες έχουν προωθήσει το έργο στο στάδιο της ανάπτυξης πρωτοτύπων, δημιουργώντας διάφορες ευκαιρίες για τις περιφερειακές αλυσίδες εφοδιασμού και ενισχύοντας τον αμυντικό τομέα της ΕΕ.

«Η σύμβαση αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕπιχειρήσεις (μικρομεσαίες επιχειρήσεις ) . Οι κορυφαίες ΜΜΕ του τομέα της άμυνας μπορούν τώρα να αποδείξουν έμπρακτα ότι οι καινοτόμες ιδέες τους μπορούν να ωριμάσουν με την υποστήριξη των υπουργείων άμυνας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τους κύριους αναδόχους. Αυτό παρουσιάζει όχι μόνο την παρούσα πραγματικότητα, αλλά και τη μελλοντική κατεύθυνση”, δήλωσε ο Αντώνιος Πέππας, Διευθύνων Σύμβουλος της ETME Engineering Solutions.

«Είναι μεγάλη ικανοποίηση για τη Naval Group να εργάζεται σε καινοτόμα έργα όπως το USSPS που παρέχουν νέες δυνατότητες για τα ναυτικά μας. Στόχος της Naval Group είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις υψηλής αξίας σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη των μελλοντικών ελληνικών δυνατοτήτων ναυτικού πολέμου μέσω έργων Ε&Α (R&D) με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής”, δήλωσε ο Patrick Mauffrey – Διευθυντής Προγράμματος της Naval Group.

ΠΗΓΗ