Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος «που ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ανάληψη ρίσκου, την καινοτομία», στάθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη (26/6), στο συνέδριο «StartSmart Summit 2024 South Eastern Europe», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει «ένα αμυντικό οικοσύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, καθώς και τις στρατιωτικές σχολές».

Όπως είπε, τα πεδία των μαχών -με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Ουκρανία- επιβεβαιώνουν τον ρόλο της καινοτομίας. «Αυτό το νέο είδος πολέμου περιλαμβάνει την ευρεία χρήση όπλων υψηλής τεχνολογίας, νέων μεθόδων επιτήρησης, νέα αυτόνομα συστήματα», σημείωσε και τόνισε ότι για την Ελλάδα αποτελεί ανάγκη επιβίωσης η κατανόηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης, του ρόλου της κυβερνοασφάλειας, του ρόλου των μη επανδρωμένων συστημάτων στον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα και κάτω από αυτή.

«Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε κατ’ αρχάς και έπειτα να εκσυγχρονίσουμε το υλικό μας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εκπαίδευσή μας», επεσήμανε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

«H μέχρι σήμερα μη ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων, η απουσία σταθερής χρηματοδότησης για έρευνα, η απουσία σαφών ευκαιριών σταδιοδρομίας και ακαδημαϊκών ευκαιριών, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στις στρατιωτικές σχολές και τα ερευνητικά ινστιτούτα μας, δεν μπορούν να συνεχιστεί πλέον», εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να προσθέσει: «Έχουμε το απαραίτητο ανθρώπινο κεφάλαιο για να προχωρήσουμε».

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), που ψηφίστηκε κατά 80% επί της αρχής και κατά 90% κατ’ άρθρο, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κοινωνία κατανοεί και το πολιτικό σύστημα κατανοεί και νιώθει τι πρέπει να κάνουμε».

«Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην ελληνική οικονομία και μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην ελληνική κοινωνία, αλλά, το σημαντικότερο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», συμπλήρωσε.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας μας στα χρόνια που θα έρθουν, στα δύσκολα χρόνια που θα έρθουν», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Το συνέδριο «StartSmart SEE Summit 2024», της StartSmart South Eastern Europe (SEE), είναι αφιερωμένο στην προώθηση της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Την παρουσίαση και τον συντονισμό του συνεδρίου έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

ΠΗΓΗ