Σε 45 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν τα οικονομικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε διάστημα τριών μηνών για παραβιάσεις των μέτρων πανδημίας, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Συγκεκριμένα το διάστημα Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν 6.481.341 έλεγχοι και κατεγράφησαν 153.918 παραβιάσεις των μέτρων περιορισμού της διασποράς του SARS-CoV-2. Επιβλήθηκαν δε οικονομικές κυρώσεις συνολικού ύψους 45.707.650€.

Μάλιστα έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα από τις βεβαιωθείσες κυρώσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η στοχευμένη αξιοποίηση των εσόδων αυτών στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προφανώς δηλαδή για υγειονομικούς λόγους.

Αύξηση ελέγχων και social media

Πάντως και οι έλεγχοι, που όπως ανακοινώθηκε θα ενταθούν, παρουσιάζουν αυξητική τάση. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο 2020 έγιναν 1.727.987 έλεγχοι, τον Δεκέμβριο 1.947.835 , και τον Ιανουάριο του 2021 2.805.519.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίνη :  Ο σχεδιασμός ελέγχων θα περιλαμβάνει πλέον και πληροφορίες μέσα από τα social media!

«Το πρόγραμμα των ελέγχων αναθεωρείται βάσει των νέων μέτρων και προσαρμοσμένο ανά επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης, αξιοποιώντας τις καταγγελίες αλλά και πληροφορίες από άλλες πηγές όπως τα social media.

Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της επικράτειας, με έμφαση στην περιοχή της Αττικής, και των δραστηριοτήτων, φορέων και οντοτήτων που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό βελτιώνουμε διαρκώς τις διαδικασίες συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων ελέγχου, ώστε να αποφεύγονται οι επικαλύψεις και η κόπωση των ελεγχόμενων.

Ειδικές ελεγκτικές δράσεις:

Με την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων:

εντατικοποιούμε τη δράση των μικτών κλιμακίων ελέγχου

δημιουργούμε ομάδες άμεσης αντίδρασης για την αξιοποίηση καταγγελιών

δίνουμε έμφαση στους χώρους παροχής εργασίας για τη διασφάλιση της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων περί λειτουργίας με το αναγκαίο προσωπικό, της υποχρεωτικής τηλεργασίας, την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, την τήρηση των αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

επικεντρώνουμε τους ελέγχους στη νομιμότητα των μετακινήσεων, την τήρηση των μέτρων σε δημόσιους φορείς, ΜΦΗ και προνοιακές δομές, ΚΥΕ που λειτουργούν με ειδικούς όρους και χώρους συγχρωτισμού όπως είναι οι λαϊκές αγορές.

Προσδοκώμενος αντίκτυπος εκλεκτικών δράσεων:

Η εμπειρία και τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυστηρή επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των μέτρων είναι απαραίτητη για την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Δείτε τον χάρτη των παραβιάσεων ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ