Σε αυστηρό lockdown μπαίνει από σήμερα η Αττική, όπως είχε προαναγγείλει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέτρα να εξειδικεύονται την Τετάρτη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η απόφαση βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Δύο δεδομένα που σαφώς και μας θέτουν σε επιφυλακή. Γνωρίζουμε,  ότι οι επιθέσεις του κορονοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως υπενθύμισε η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Ανέφερε επίσης πως: «Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Όσον  αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι ΔΕΝ απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

–  μετακίνηση από και προς την εργασία

–  για σοβαρούς λόγους υγείας

–  προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

–  για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

– για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

–  για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

– καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Η εκπαίδευση

Προβλέπεται τηλε-εκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Το Δημόσιο

Σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών:

* Εξυπηρέτηση κοινού: Το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας φροντίζουν για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία ενημέρωσή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

* Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών: Το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία θα είναι αυστηρά το απολύτως αναγκαίο. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διαθέτουν πλάνο εργασιών από το οποίο σε περίπτωση ελέγχου θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό ενώ θα αναφέρεται και στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται να προβούν στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα covid.

* Προστασία ομάδων αυξημένου κινδύνου: Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Τρόποι παροχής εργασίας στο δημόσιο:  Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, επιπλέον εκείνων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θέτουν σε καθεστώς τηλεργασίας κατά την κατάρτιση του πλάνου εργασίας. Για το προσωπικό που δεν δύναται λόγω της φύσης των καθηκόντων του να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας

Κανόνες προσέλευσης και αποχώρησης από την υπηρεσία: Μετακίνηση των υπαλλήλων του Δημοσίου για λόγους που συνδέονται με την παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας πραγματοποιείται υποχρεωτικά με την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απαιτούμενη βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr.   Ισοκατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης (7π.μ- 15.00, 8.00 π.μ.-16.00 και 9.00 π.μ.-17.00), προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

* Διασφάλιση κανόνων υγιεινής εντός των δημοσίων υπηρεσιών:  Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Οι μονάδες υγείας

Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών,  των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

–  Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

–  Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

–  Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% –  Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Στην εργασία

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Οσον αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής από την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 π.μ. πρέπει:

Υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν  από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

α) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους –ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.

β) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, ως κλειστές ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 11/2/2021 και  όχι πέραν της 28/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά  είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν  από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ισχύει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού.

Επίσης, επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021 και ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο σχολικών μονάδων, ενώ διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλε-εργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά στους κανόνες για την τηλε-εργασία, τη χρήση μη ιατρικής μάσκας και τη τήρηση των αποστάσεων στο χώρο εργασίας.

Διατηρούνται σε ισχύ τα μέτρα ευελιξίας δυο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση του εργαζομένου από την εργασία ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και η χορήγηση άδειας 3 ωρών εντός της ημέρας στον εργαζόμενο για διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης όπου οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους  και εφόσον αυτοί το επιθυμούν να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν rapid test μέχρι και 2 φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020. Επίσης, με υποβολή μονομερούς δήλωσης, άνεργοι  από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020, εργαζόμενοι ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού και συγκεκριμένα:-Ξεναγοί-Τουριστικοί συνοδοί-Εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως έχει εξαγγελθεί ήδη από τον πρωθυπουργό, παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων –για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο 2021, ενώ χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

Καλύπτονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ θα υπάρξει και χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις θεάτρων, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων, χώρων παραστάσεων, κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Μέσα μεταφοράς και εκκλησίες

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και  50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως 9 ατόμων.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Τα μέτρα εξειδίκευσαν στη χθεσινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση για τα μέτρα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ