Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο “Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης επισήμανε ότι τα επεισόδια και οι καταγγελίες για “έξαρση” της αστυνομικής βίας προέρχονται από μικρές ομάδες, που συνδέονται με πολιτικές ομάδες εκτός Βουλής.

 

Απόσπασμα Ομιλίας Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Βουλή δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας και πολύ περισσότερο ανθοπωλείο -Δεν εφαρμόσατε καμία πολιτική για τη μείωση της αυθαιρεσίας στην αστυνομία

Είναι δικαίωμά σας να κάνετε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, να λέτε ότι θέλετε για τον Χρυσοχοΐδη, εξάλλου ότι λέει ο καθένας, εκείνον τον ίδιο χαρακτηρίζει και όχι τον συνομιλητή του.

 

Επίσης αντιλαμβάνομαι ότι συνομιλείτε με ένα ακροατήριο, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως αγωνιστές, και έχει ισχυρή φωνή καταγγελίας, μιας και δεν εισακούεται ευρύτερα. Μέχρις εδώ κανένα πρόβλημα, επιλογές κάνετε και τις συνέπειες τους αναλαμβάνετε.

 
Ας φύγουμε όμως από τον διάλογό σας με το «αγωνιστικό» ακροατήριο , εδώ είναι Βουλή, εννοώ μιλάνε πιο θεσμικοί εκπρόσωποι.

 
Αναφέρεστε συνεχώς σε αστυνομική βία, η οποία βρίσκεται σε έξαρση στους 18 μήνες αυτής της κυβέρνησης.

 
Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία έξαρση, το αντίθετο. Ούτε ο αριθμός δακρυγόνων, ούτε οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, ούτε ο αριθμός τραυματιών, ούτε ο αριθμός δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών.

 
Όμως να δεχθώ το επιχείρημα ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε επακριβώς την πραγματικότητα. Η έξαρση βίας από πού προκύπτει;

 

 

Έγιναν προχθές περισσότερες από 350 προσαγωγές. Ασκήθηκε βία, καταγγέλθηκε χρήση μη αναλογικής βίας, υπήρξαν τραυματισμοί; Γιατί η βία, η κανονική βία χωρίς επίθετα, έχει συνέπειες στο σώμα του θύματος. Υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες; Όχι από κανέναν.

 
Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Αποκαλείτε βία τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης.

 
Γιατί, όσο άδικος κι αν θεωρείτε πως είναι ο νόμος, η απαγόρευση εν προκειμένω, παραμένει νόμος. Ζητάτε από την αστυνομία να μην εφαρμόσει τον νόμο; Απαντήστε μου πραγματικά για να συνεννοηθούμε, αυτό ζητάτε;

 
Γιατί δεν προσφύγατε στο ΣτΕ, ώστε να αρθεί η απαγόρευση αν κρινόταν υπερβολική;.

 
Ολίγον νόμιμη, ή ολίγον παράνομη δεν υπάρχει. Θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί.

Αν έγιναν εξαιρέσεις στις 17 Νοέμβρη, είναι γιατί ήταν πολιτικά κόμματα και πήρα προσωπικά, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την ευθύνη. Στα κόμματα έχουμε εμπιστοσύνη. Αν και στις 17 Νοέμβρη αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από όλους.

 
Αν ζήτησα συγνώμη για τις γυναίκες που συνελήφθησαν στο Σύνταγμα ήταν και πάλι γιατί αφορούσε ένα μεμονωμένο γεγονός, από γυναίκες που αποχωρούσαν κιόλας.

 
Δυστυχώς αυτό δεν μπορούσε να γίνει προχθές. Η επέτειος αυτή είναι μαύρη, έχει να κάνει με δολοφονία παιδιού. Είναι μαύρη και για την αστυνομία. Ό βασικός όγκος που κινητοποιείται στις εκδηλώσεις αυτής της ημέρας δεν προέρχεται από κόμματα της Βουλής, αλλά από ανεξέλεγκτες και βίαιες ομάδες αντικρατισμού, οι οποίες ούτε θέλουν ούτε πρόκειται να συνεννοηθούν .

 
Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη διακυβέρνηση; Θα διακινδυνεύατε συγκρούσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις εν μέσω πανδημίας;

 
Δεν το νομίζω, δεν το φαντάζομαι, το απεύχομαι.

 

 

Εξάλλου το έχετε δείξει , όταν απαγορεύατε, και καλά κάνατε, τις εκδηλώσεις στις επισκέψεις ξένων ηγετών. Οι ίδιοι με σήμερα ακτιβιστές θα διαδήλωναν και τότε και χωρίς κορονοϊό μάλιστα. Το απαγορεύσατε!!!!

 
Μήπως θεωρείτε την πανδημία πρόσχημα για την περιστολή συνταγματικών δικαιωμάτων; Αν ναι πείτε το, Βουλή είμαστε, κοινοβουλευτικά όπλα υπάρχουν πολλά για μια τόσο βαριά κατηγορία και οφείλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

 
Δεν βλέπω λοιπόν επιχείρημα σε αυτά που λέτε. Βλέπω τη διάθεσή σας να καλλιεργείτε και να παρουσιάζετε μια εικόνα καταστολής, αυταρχισμού, αδικίας, αλλά αυτό είναι γενικότερο ζήτημα του πως χειρίζεσθε τις πολιτικές σας επιλογές, δεν έχει σχέση με αυτά που συζητάμε.

Έξαρση αστυνομικής βίας δεν προκύπτει λοιπόν. Υπάρχει γενικώς αυθαίρετη αστυνομική βία; Φυσικά ναι. Ενδημεί, εκδηλώνεται, είναι συνεχής αγώνας ο εντοπισμός και ο περιορισμός της.

 
Έχω όμως μια απορία. Η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της;

 
Εννοώ ότι αν η βία είναι μια μόνιμη έγνοια για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, που όντως είναι , και εάν όλοι συμφωνούμε σε αυτό, που νομίζω πως επίσης ισχύει, τότε γιατί δεν συζητούμε πολιτικές και μέτρα για την μείωση και τον σταθερό περιορισμό της;

 
Επαναλαμβάνω εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας, ούτε ανθοπωλείο.

 
Στο κάτω κάτω οι βίαιες ομάδες που προανέφερα, είναι τόσο μικρές ώστε μόνο αν φωνάξουν πολύ, πολύ δυνατά, αν καταγγείλουν, αν αναν μπορεί να ακουσθούν. Είναι η επιλογή επιβίωσής τους.

 
Εσείς όμως γιατί περιορίζετε τον λόγο σας σε αναπαραγωγή καταγγελιών –που δεν ξέρουμε αν ισχύουν- και σε χαρακτηρισμούς;

 
Έτσι συμβάλλετε στη λύση αυτού του ζητήματος που εσείς χαρακτηρίζετε ως μείζον για τη δημοκρατία;

 

 

Σας ρωτώ γιατί όλα αυτά εμείς τα κάναμε σε 18 μήνες. Και σχεδιάζουμε πολλά ακόμη. Αν τα κάναμε σημαίνει ότι δεν τα βρήκαμε έτοιμα , ούτε στρωμένα από την προηγούμενη διακυβέρνηση.

 
Έχουν όνομα οι δράσεις και οι πολιτικές που σας προανέφερα. Πρόληψη ώστε να μειωθεί η καταστολή, άρα και η βία, εκπαίδευση με πείσμα, στήριξη των αστυνομικών με συνέπεια και ενσυναίσθηση. Έλεγχος αδυσώπητος, εξωτερικός κι εσωτερικός, διαφάνεια, ανάδειξη του αστυνομικού έργου, λογοδοσία.

 
Έτσι μειώνεται η βία, έτσι κερδίζει η αστυνομία, έτσι προστατεύονται οι πολίτες και η δημοκρατία.

 
Αν διαφωνείτε με όλα τα παραπάνω να το πείτε. Αν πάλι συμφωνείτε, αν έχετε βελτιώσεις προτάσεις, οτιδήποτε, εδώ είμαι, εδώ είμαστε για συνεργασία.

 
Μέχρι στιγμής όλα τα παραπάνω έχουν τύχει της βουερής σιωπής σας

 
Όμως το επαναλαμβάνω και σας κάνω κάλεσμα. Ελάτε να βελτιώσουμε.

 
Στο κάτω κάτω για τους πολίτες και τη δημοκρατία δουλεύουμε όλοι.

 

 

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ

  «Δεν σας ενδιαφέρουν πολιτικές και δράσεις για την αστυνομία και την αυθαιρεσία»

Δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά να πούμε ακόμη για αυτό το θέμα της βίας και του αστυνομικού κράτους.

 
Πολύ ξεκάθαρα. Δεν σας ενδιαφέρουν πολιτικές και δράσεις για την αστυνομία και την αυθαιρεσία. Ταυτίζεσθε με έναν ξεπερασμένο ακτιβισμό, που δεν έχει νέα περιεχόμενα και αναμασά φαντάσματα. Κάθε δεύτερη μέρα: «όργιο αυταρχισμού, αστυνομικό κράτος, ακροδεξιά πολιτική και εν γένει καταστολή».

Κάθε βδομάδα: «το Σύνταγμα κουρελιάζεται, τα θεμελιώδη δικαιώματα τσαλαπατώνται». Και κάθε μέρα, χαρακτηρισμοί στο πρόσωπό μου: σερίφης, βοναπάρτης, μπάτσος. Δικό σας αυτό το πολιτικό μυαλό, δικά σας τα λόγια, δική σας η ευθύνη. Στα Εξάρχεια που καθάρισαν υπάρχει αστυνομικό κράτος; Καθάρισαν από μολότοφ, γιάφκες, ψεκασμένους , ναρκωτικά, εμπόρους. Αν αυτό είναι ακραία καταστολή τότε χρειάζεστε Μπαμπινιώτη!!

Πιο απλά!

 
Να πάτε να ρωτήσετε τους κατοίκους στην πλατεία Εξαρχείων, στους γύρω δρόμους. Μύτη δεν άνοιξε και ηρέμησαν από τις απειλές, τις κλοπές, το φόβο, τη βρώμα και την ασχήμια οι άνθρωποι. Και τελικά αποφασίστε με ποιον είστε : Με το πονεμένο ριάλιτι που τάζει πενηνταράκια του Μαυρογιαλούρου στους αστυνομικούς ή με την πληθωρική φαντασίωση του αυταρχισμού που τροφοδοτεί το μίσος και την αδιαλλαξία; Δίγλωσσοι ψαράδες ψήφων δεν γίνεται! Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε.

 
Το διαπιστώσατε ήδη. Κατάθεση και απόσυρση. Απελπισία και αδιέξοδο. Σας το επαναλαμβάνω. Μην αυταπατάσθε!

Η ανακύκλωση συνθημάτων δεν είναι μια οικολογική πρακτική. Είναι η απελπισία όποιου φοβάται την αλλαγή, η πίκρα όποιου βιώνει τα αδιέξοδα της σκέψης του. Και δεν τολμά. Γιατί εσείς καταγγέλλετε χωρίς να τολμάτε. Κι αναπολείτε, αλλά πολιτική δεν ασκείτε.

 
Τελικά απλώς δεν αντέχετε. Δεν αντέχουν τα στερεότυπά σας μια σοβαρή δημοκρατική αστυνομία, δεν τη θέλετε, τη χρειάζεστε απέναντι και την κατασκευάζετε καθημερινά στα μέτρα των φαντασιώσεων σας.

Δεν αντέχετε να βλέπετε μια Ευρώπη ολόκληρη να αυστηροποιεί το πλαίσιο αστυνόμευσης και την «ακροδεξιά κυβέρνηση του αστυνομικού κράτους» να εκδημοκρατίζει και να φιλελευθεροποιεί.

 
Κι αντί να σκεφτείτε, δανείζεσθε ακραίο ακτιβισμό και μας τον μεταφέρετε στη Βουλή σαν πολιτική.

 
Λάθος τόπος, λάθος λόγος, λάθος εποχή, λάθος όλο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ