Από 300 έως 600 ευρώ μπορεί να φτάσει το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μη χρήση μάσκας από οδηγούς ΙΧ, ταξί, φορτηγών, λεωφορείων κ.λπ. ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες. Στο ΙΧ ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Οι εξαιρέσεις είναι όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).

 

 

Σύμφωνα με το iefimerida.gr βάσει του ΦΕΚ, στο οποίο δημοσιεύθηκαν όλα τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε ΙΧ όταν επιβαίνουν έχουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Ως συγγενείς α’ βαθμού θεωρούνται γονείς, παιδιά, ο ή η σύζυγος και ο ή η πεθερά. Συγγενείς β’ βαθμού είναι παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος ή κουνιάδα και αδέλφια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον αριθμό των επιβαινόντων στα ΙΧ, καθώς σε περίπτωση υπέρβασης θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 300 ευρώ.

 

 

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες. Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Κίνδυνος διπλασιασμού του προστίμου, που μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ, προβλέπεται λόγω του lockdown από τις 9 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα. Στις ώρες αυτές πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για να μπορέσει κάποιος να κυκλοφορεί. Αν κάποιοι δεν τους καλύπτουν, δηλαδή πραγματοποιούν για παράδειγμα άσκοπες μετακινήσεις με όχημα και δεν φορούν μάσκες, τότε κινδυνεύουν με διπλό πρόστιμο. Ενα για την άσκοπη μετακίνηση και ένα για τη χρήση μάσκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ