Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε τα θύματα κακοποίησης να έχουν προστασία και να επεκταθεί ο χρόνος παραγραφής των πράξεων, ακόμη και όταν περάσουν χρόνια και έχουν ενηλικιωθεί, προγραμματίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό επανέλαβε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος βρέθηκε την Δευτέρα σε ένα αναπάντεχο τετ- α- τετ με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, που άνοιξε με την καταγγελία της τον ασκό του Αιόλου για όσα διαδραματίζονται στον αθλητικό, καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και σε άλλους χώρους.

Για άλλη μία φορά, οι αναφορές της Σοφίας Μπεκατώρου υπήρξαν συγκλονιστικές. «Δυστυχώς πριν από μερικές ημέρες, έπρεπε να ξαναζήσω το γεγονός από την αρχή, έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα ο άνθρωπος αυτός που με βίασε να μπορεί να του αφαιρεθεί η άδεια από το να βρίσκεται σε αθλητικούς χώρους. Έπρεπε να ξαναβιώσω το τραύμα από την αρχή, να το περιγράψω με όλες τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε να αποδείξω με κάποιο τρόπο όλα αυτά που είχαν γίνει» τόνισε στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή και τον alphatv

Και απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, του είπε: «Δε μπορώ να σας κρύψω ότι μετά από αυτό, ήμουν άρρωστη, δύο ημέρες δε μπορούσα να συνέλθω, έβλεπα πάλι εφιάλτες που για χρόνια με καταδίωκαν. Είναι μία κατάσταση, που φυσικά δεν είμαι η μόνη που το ζω, όμως, κάποιος που δεν το έχει περάσει, δε μπορεί να καταλάβει πώς γυρνάς πίσω ξανά, σε μαύρες περιόδους της ζωής σου, φλερτάρεις με την κατάθλιψη ξανά και ξανά. Είναι πολύ δύσκολο να βγεις στην επιφάνεια και να δεις το φως και νομίζω πως κάθε φορά που αναγκάζεσαι να επιστρέψεις πάλι στο γεγονός, έχεις έναν μεγάλο φόβο ότι θα ξανακυλήσεις πίσω».

Και στο σημείο αυτό ρώτησε τον κ. Κώτσηρα για τις πρωτοβουλίες που σκέφτεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να μην τραυματιστούν και άλλα θύματα κακοποίησης.

Οι δράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Εξετάζονται όλες οι δυνατές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, ώστε τα θύματα κακοποίησης να έχουν προστασία, τόσο από ψυχολογικής, όσο και από κοινωνικής πλευράς» απάντησε ο υφυπουργός και ανέφερε πως στο θέμα τον ανηλίκων η κυβέρνηση θα δίνει τα δικαιώματα στον ανήλικο να κάνει καταγγελία αφού ενηλικιωθεί και βρεθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, ο κ. Κώτσηρας πριν από κάποιες μέρες είχε προαναγγείλει δράσεις για την προάσπιση ανηλίκων σε περιπτώσεις σεξουαλικών αδικημάτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα δικαιώματα των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι υπό μελέτη και από την Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα να προβλεφθεί η δυνατότητα έναρξης παραγραφής του αδικήματος από την ενηλικίωση του θύματος.

«Η προστασία των ανηλίκων αποτελεί για εμάς μείζονα προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Κώτσηρας και διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «τους επόμενους μήνες θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε σχέση με τα δικαιώματα του παιδιού. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του σχεδίου αφορά σε ζητήματα δικαιοσύνης και πρόσβασης των ανηλίκων στη δικαιοσύνη και προστασίας του».

Για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση τέτοιων ειδεχθών πράξεων έναντι ανηλίκων ειδικά, χρήζει ιδιαίτερης αξιολόγησης, ώστε να δημιουργηθούν πλαίσια στη δικαιοσύνη, που να προστατεύουν τους ανηλίκους και να διευκολύνονται οι καταγγελίες τέτοιων πράξεων, αλλά και μαρτυρίες από άλλους όσοι έχουν αντιληφθεί τέτοιες πράξεις, ώστε να υπάρχει ταχύτητα, εμπιστευτικότητα και ασφάλεια στο να πάει κάποιος να τα καταγγείλει».

Όπως τόνισε για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, «υπάρχει μια κοινωνική διάσταση αυτού του μείζονος προβλήματος, να βγούμε από το καθεστώς φόβου και να καλλιεργήσουμε μια τέτοια κουλτούρα, ώστε ο κάθε πολίτης που έχει υποστεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο πρόσφατο ή στο πιο μακρινό παρελθόν να έχει την δυνατότητα, την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια να μπορέσει να τις καταγγείλει. Είναι ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα και η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές είναι πάντα επ’ ωφελεία του πολίτη και του θύματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ