Ο μέχρι σήμερα οικονομικός εισαγγελέας Χρ. Μπαρδάκης είναι το απόλυτο φαβορί , σύμφωνα με πληροφορίες,  για τη θέση του επικεφαλής του τμήματος- μαμούθ της Οικονομικής Εισαγγελίας στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών που ιδρύθηκε με απόφαση της κυβέρνησης η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από μερικές μέρες.

Το ήδη – εδώ και καιρό- ορισμένο για άλλα θέματα(π.χ. επιλογή εισαγγελέα αντιτρομοκρατική) Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα επιλέξει σήμερα τον νέο οικονομικό εισαγγελέα μετά από εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο εμπνευστής της νέας διάταξης βάσει της οποίας, ιδρύεται εντός της Εισαγγελίας Εφετών , το νέο αυτόνομο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος.

Πανελλλαδικό

Η αρμοδιότητα του νέου Τμήματος θα είναι πανελλαδική και θα απορροφά όλες τις μέχρι τώρα αρμοδιότητες της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς. Η διαφοροποίηση εχει να κάνει με το γεγονός ότι θα λειτουργεί ειδικό υπερ- τμήμα αποκλειστικής απασχόλησης εντός της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και επαφίεται «στις διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτής». Θα έχει δε αρμοδιότητα για τέτοιες περιπτώσεις σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Ούτε ανεξάρτητο τμήμα δηλαδή , ούτε αυτοκέφαλο. Εκεί ο επικεφαλής θα ορίζεται ο αρχαιότερος από τους 4 εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς εφετών που τοποθετούνται για θητεία τριών (3) ετών, με τους ισάριθμους αναπληρωτές τους.

Τελικά 17 εισαγγελείς

Ουσιαστικά το ΑΔΣ θα επιλέξει 17 εισαγγελείς:

-Τον επικεφαλής και τους 3 ακόμα τακτικούς εισαγγελείς Εφετών που θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης

-Τους 4 αναπληρωτές τους που θα είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή μόνον εφόσον χρειαστεί θα αναλαμβάνουν και άλλες υποθέσεις.

Επίσης στο τμήμα θα υπάρχουν ως επίκουροι και 7 εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών και (τελικά λόγω όγκου υποθέσεων) 2 της Θεσσαλονίκης που θα υπηρετούν στο τμήμα.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί

Ο κ. Χρ. Μπαρδάκης είναι αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη θέση καθώς θεωρείται ενδεδειγμένη λύση αφού η υπηρεσιακή του επάρκεια και η διαδρομή του συγκεντρώνουν την εκτίμηση των ανωτάτων στρωμάτων της Δικαιοσύνης. Μάλιστα πέραν από επικεφαλής εχει υπάρξει επι μακρόν στο παρελθόν και ως αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας συνεπώς κατέχει εξαιρετικά το αντικείμενο που θα υπηρετήσει.

Τέλος η Τουλουπάκη

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τότε θα πέσει η αυλαία και της παρουσίας της Ελένης Τουλουπάκη από τη θέση της εισαγγελέα Διαφθοράς , μετά από δυο ταραχώδεις θητείες κατά τη διάρκεια των οποίων δέχτηκε σφοδρά πυρά και τελικά κατέστη κατηγορούμενη για χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. Η ίδια αποχωρώντας εχει ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μιλάει για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της. Δεν υπέβαλλε όμως δήλωση αποχής από τα καθήκοντά της.

Έτσι η κυβέρνηση «λύνει» το γόρδιο δεσμό της απομάκρυνσης Τουλουπάκη, με την ενοποίηση των δυο εισαγγελιών, που – εν προκειμένω- πέραν της προγραμματικής δέσμευσης του υπουργού Κ. Τσιάρα, βοηθάει και στην «θεσμική» αποχώρηση της κ. Τουλουπάκη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ