Ένα νέο κεφάλαιο για τη Βουλή αποτελεί η διαβίβαση της δικογραφίας με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος φέρνει στο κάδρο της υπόθεσης του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Ήδη, στην ανακοίνωση της διαβίβασης της δικογραφίας ξεκίνησε πολιτική αντιπαράθεση, η οποία είναι βέβαιο πως θα ξεδιπλωθεί στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου απέστειλε στη Βουλή τη δικογραφία για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας «…από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού». Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη Βουλή.

Βάσει του κανονισμού, μπορεί να συσταθεί εξεταστική επιτροπή μετά από αίτημα 60 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ή σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά από αίτημα 30 βουλευτών – το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται πως δεν θα κάνει χρήση των δυνατοτήτων του κανονισμού.

Η κλεψύδρα της παραγραφής

Ο χρόνος, όμως, μετράει αντίστροφα. Διότι, υπάρχει το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων υπουργικών ευθυνών. Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση μη σύστασης προανακριτικής επιτροπής έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ξεκινάει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, τα αδικήματα παραγράφονται.

Εάν κλείσει η Ολομέλεια και ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, η παραγραφή θα ισχύσει νωρίτερα δηλαδή από τη στιγμή που θα δηλωθεί το τέλος της Ολομέλειας για την τρέχουσα περίοδο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε άλλες περιπτώσεις όπως εκείνη της Folli Follie.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Επικρατείας έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Γιαννης Μαντζουράνης, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρξε, εξάλλου, ο άνθρωπος που ανέλαβε την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα, όταν προσφάτως κατέθεσε αγωγές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Κεντρικό ρόλο όπως έγραψε το dikastiko.gr στην πορεία της υπόθεσης προς τη Βουλή διαδραμάτισε ο αποκαλούμενος τότε κόκκινος εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος με πρόσφατο 18σελιδο υπόμνημα του απαντά συγκεκριμένα ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι κατηγορίες και τα αδικήματα

Μεταξύ αυτών ανέφερε έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Όπως έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που μετείχε στον διαγωνισμό, το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο τον έβαλε ως «μπροστάρη». Ειδικότερα, είχε αναφέρει πως το πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού. Όταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: ο πρώην υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».  Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε».

Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας CCC , υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ