Μπορεί οι καταγγελίες Μπεκατώρου, που έκανε το πρώτο βήμα και μίλησε για την σεξουαλική κακοποίηση την οποία υπέστη σε νεαρή ηλικία, να μπήκαν στο αρχείο λόγω παραγραφής, ωστόσο προκάλεσε «τσουνάμι» σε όλους τους χώρους και οδηγεί την Εισαγγελία να ανοίξει έναν νέο φάκελο.
Τα στόματα ανοίγουν και προέρχονται από τον αθλητικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό τομέα, ενώ και οι λιγότεροι επώνυμοι αρχίζουν να καταγγέλλουν παρενόχληση στην εργασιακή τους απασχόληση. Η «βροχή» καταγγελιών – μετά και τα δημοσιεύματα – αρχίζουν να αγγίζουν και τις εισαγγελικές αρχές.
Η πρώτη επώνυμη αναφορά βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελικών αρχών. Πρόκειται για μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος γνωστού προσώπου από το χώρο του θεάτρου, που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο καταγγέλλων 15χρονης ηλικίας, που δεν εμπλέκεται άμεσα με το καλλιτεχνικό χώρο, προχώρησε στην υποβολή της μήνυσης υποδεικνύοντας γνωστό πρόσωπο από το καλλιτεχνικό περιβάλλον. Τα αδικήματα που καταγγέλλει ο μηνυτής, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι βιασμός, αποπλάνηση και κατάχρηση σε ασέλγεια όταν ήταν 15 ετών.
Είχε προηγηθεί καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση από άλλον, που αφορούσε την αναφορά ενός ηθοποιού ο οποίος έχει καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από γνωστό σκηνοθέτη όταν ήταν 19 ετών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αναφέρει το dikastiko.gr , οι εισαγγελικές αρχές της χώρας αμέσως μετά την δημόσια καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έχουν σχηματίσει αυτοτελή εισαγγελική έρευνα από δυο εισαγγελείς στην Αθήνα (Νικ. Στεφανάτος και Κ. Σπυρόπουλος) και δυο στην Θεσσαλονίκη καθώς εκτιμάται πως το κίνημα “me Too”) θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας , με τις καταγγελίες να διαδέχονται η μια την άλλη.
Γιαυτό άλλωστε και εξ αρχής η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δεν ένωσε τις δικογραφίες που αφορούσαν στις καταγγελίες περι ατασθαλιών στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (στην οποία είχε καταθέσει το Φθινόπωρο η κ.Μπεκατώρου και αναφέρθηκε πρώτη φορά στον βιασμό της) με τις νεότερες που ανέδειξε το περιστατικό της σεξουαλικής βίας.
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση. «Έκανε κάποιο λάθος η προηγούμενη κυβέρνηση, μη κρατώντας τον χρόνο μη παραγραφής αυτών των αδικημάτων μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.
Εμείς, θα επαναφέρουμε μία ρύθμιση, η οποία ίσχυε και σε προηγούμενο χρόνο. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, θα κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και σκεφτόμαστε πως μπορούμε να παρέμβουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον ποινικό κώδικα, χωρίς να δημιουργήσουμε άλλες παρενέργειες, οι οποίες θα έπλητταν συνταγματικά δικαιώματα ή μία συνταγματική αναφορά που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα.
Να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να καλύψουμε τέτοιου είδους περιστατικά, από εδώ και πέρα. Υπάρχει ο ευμενέστερος νόμος, που είναι μία συνταγματικά κατοχυρωμένη άποψη που δεν μπορεί να ξεπεραστεί» υπογράμμισε προσφάτως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
Για το σκοπό αυτό θα καθιερωθεί και ειδικός εισαγγελέας που θα έρευνα αυτού του είδους τα εγκλήματα αλλά και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον Εισαγγελέα, η πρόταση που προκρίνεται είναι πως στα μεγάλα πρωτοδικεία της χώρας θα πρέπει είτε να συσταθεί θέση είτε να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων εγκλημάτων.
Στις σκέψεις της επιτροπής, της οποίας προεδρεύει ο έγκριτος καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Λάμπρος Μαργαρίτης, βρίσκεται και η επανεξέταση του τρόπου διώξεις των σεξουαλικών εγκλημάτων.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr