Σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών μπαίνει η Αττική, με σχολεία και καταστήματα να κλείνουν όπως αποφασίστηκε μετά και την εισήγηση των λοιμωξιολόγων λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Ανοικτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων, φαρμακεία, βενζινάδικα, περίπτερα, λαϊκές αγορές, επισκευές κινητών, τα pet shop καθώς και η λειτουργία καταστημάτων για take away και delivery.

Αντιθέτως, κλειστά εώς τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι τα σχολεία όλων των βαθμίδων, πλην των σχολείων ειδικής αγωγής, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου, οι εκκλησίες, τα κομμωτήρια- κέντρα πεντικιούρ μανικιούρ, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά θα τηρούνται όλα τα μέτρα που ήδη ισχύουν όπως αποστάσεις, χρήση μάσκας και φυσικά ο αριθμός των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του μαγαζιού.

Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό και η τηλεργασία.

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

«Από μεθαύριο Πέμπτη και έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ’ αποστάσεως. Εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών μου επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Υπήρξε όμως σαφής πως «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά».

Και κατέληξε: «Είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!».

Η εξειδίκευση των μέτρων

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στο Λεκανοπέδιο, θα γίνει σήμερα η εξειδίκευσή τους από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ενώ ανακοινώσεις θα κάνουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ