Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους δικηγόρους, όπως  την πρόσβαση και εξυπηρέτησή τους σε υπηρεσίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, έθεσε στον Μάκη Βορίδη αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού  Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιο Κουτσοχήνα (μέσω τηλεδιάσκεψης), τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιο Σταματογιάννη  και το Νομικό Σύμβουλο της Ολομέλειας Λάμπρο Αντωνίου.

Όπως αναφέρουν οι δικηγόροι:

«…Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Υπουργό ότι σε σειρά δημοσίων υπηρεσιών παρατηρείται σε κάποιες πλήρης και σε άλλες μερική αδυναμία επικοινωνίας (τηλεφωνική ή ηλεκτρονική) των συναλλασσομένων με αυτές (πολιτών, δικηγόρων και λοιπών επαγγελματιών) καθώς επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό ραντεβού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών και για τις υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Επίσης ενημερώθηκε για την παραβίαση από κάποιες Δημόσιες Υπηρεσίες του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), αλλά και των σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν εκδοθεί διαχρονικά αναφορικά με την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των δικηγόρων, στις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Περαιτέρω τέθηκε το ζήτημα των προσλήψεων δικηγόρων στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η αντιπροσωπεία ζήτησε να θεσπιστεί γενικό και ενιαίο πλαίσιο ως προς το περιεχόμενο των προκηρύξεων των θέσεων, ώστε να αποφεύγονται «φωτογραφικές προκηρύξεις» και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών αξιολόγησης και πρόσληψης και της θέσπισης ενιαίας μοριοδότησης, τηρουμένης πάντα της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

Τέλος, έθεσε το ζήτημα των κωλυμάτων των εμμίσθων δικηγόρων των ΟΤΑ ως προς τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι δικηγόροι, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες εγκυκλίους και ζήτησε τη συνεργασία των Δικηγορικών Συλλόγων για την επίλυση των ζητημάτων, που τέθηκαν, με την άμεση ενημέρωση του Υπουργείου ως προς τυχόν περιστατικά καταχρηστικών συμπεριφορών και αδικαιολογήτων καθυστερήσεων. Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα επισκεφθεί  προς τούτο ο ίδιος, την επόμενη βδομάδα το Ειδικό Ληξιαρχείο μαζί με εκπροσώπους του δικηγορικού σώματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ