Στην κατάργηση της απλής αναλογικής, που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ίσχυσε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, οδηγώντας σε στρεβλώσεις του αποτελέσματος και σε ακυβερνησία πολλούς δήμους και περιφέρειες προχωράει το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως είχε εξαρχής εξαγγείλει η κυβέρνηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, το προωθούμενο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Με αυτό διασφαλίζεται η πλειοψηφία συμβούλων στον συνδυασμό που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ καθιερώνεται και όριο εισόδου – όπως ισχύει στις βουλευτικές εκλογές – το 3% για την ανάδειξη κάποιου συνδυασμού. Το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Όπως, επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα μια ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι βασικές αλλαγές

Μεταξύ των βασικών αλλαγών του νομοσχεδίου και μετά από διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης είναι:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

– Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

– Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

– Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ