Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “η πολιτική της Κυβέρνησης στο σωφρονιστικό σύστημα έχει έντονα τα χαρακτηριστικά αυταρχισμού και μονομέρειας. Το δόγμα “Νόμος και τάξη” εφαρμόζεται χωρίς έλεος και πάνω στους κρατουμένους, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και γνώση, αλλά με όρους τηλεοπτικού σόου. Η δεξιά πολιτική περιλαμβάνει: “Χωροφυλακίστικη” μεταχείριση, αυστηροποίηση των πάντων, περιστολή των αδειών των κρατουμένων, συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, εγκατάλειψη της κοινωνικής επανένταξης, παραμέριση της εκπαίδευσης και απασχόλησης των κρατουμένων, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αδρανοποίηση των ελέγχων και, βέβαια, αδιαφορία ή άγνοια για τις διεθνείς επιπτώσεις στη χώρα“.

“Στο ίδιο πνεύμα”, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, “εντάσσεται η υποβάθμιση συλλογικών επιστημονικών οργάνων, όπως το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών (ΚΕΣΦ) και οι νεοφιλελεύθερες εμμονές με σημείο αιχμής την ιδιωτικοποίηση του σωφρονιστικού συστήματος. Οι μπίζνες αρχίζουν με πρώτο βήμα το «πρότζεκτ» του «νέου» Κορυδαλλού που σχεδιάζεται με ΣΔΙΤ και μάλιστα «εν κρυπτώ», χωρίς ενημέρωση του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση βλέπει και τις φυλακές ως ευκαιρία για κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και διανομή δημοσίου χρήματος και όχι ως μέσο υλοποίησης της δικαιοσύνης. Συνολικά η κυβερνητική πολιτική συνοψίζεται σ’ ένα μείγμα αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού”.

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα στο σωφρονιστικό σύστημα, προσθέτουν, είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας από το Υπ. Δικαιοσύνης στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη: “Η αυταρχική αυτή πολιτική επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο Ν. 4760/2020 για την περιστολή των αδειών των κρατουμένων, τη συρρίκνωση των Αγροτικών φυλακών και την ουσιαστική μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε “υπουργείο φυλακών…”. Ξεδιπλώνεται μ’ αυτό τον τρόπο η πολιτική κατεύθυνση της Κυβέρνησης για περισσότερη φυλάκιση, αυταρχισμό, περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αστυνομικές επιχειρήσεις και συνεχή επικοινωνιακά τρικ. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, παρά μόνο ευκαιριακές- επικοινωνιακές κινήσεις και συνεχείς ανακοινώσεις για αστυνομικές επιχειρήσεις», αναφέρουν οι βουλευτές κάνοντας εκτενή αναφορά στον συνεχιζόμενο υπερπληθυσμό στις ελληνικές φυλακές και την απουσία μέτρων και πολιτικής για την προστασίας κρατουμένων και προσωπικού από την πανδημία”.

Παράλληλα, αναφέρονται σε φαινόμενα αδιαφάνειας που έχουν καταγγελθεί: “Αναπτύχθηκε μια «βιομηχανία» απ’ ευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών στις φυλακές. Συνολικά οι συμβάσεις αυτές υπερβαίνουν το ποσό των δύο (2) εκατομμυρίων και εμφανίζουν πολλά προβλήματα. Ανάδοχοι χωρίς καμιά σχέση με το υπό προμήθεια αγαθό, υπερβολικές τιμολογήσεις προϊόντων και βέβαια πλήρης αδιαφάνεια στην επιλογή, χωρίς καμιά δημοσιότητα. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσονται η απευθείας ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για την προβολή του έργου της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, εν μέσω πανδημίας. Ξοδεύεται δηλ. δημόσιο χρήμα για την προσωπική προβολή της πρώην υποψήφιας βουλευτού και νυν γενικής γραμματέως. Εντελώς πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε και η επιχειρούμενη μετεγκατάστασή της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής σε κτίριο 3000 m2 με υπέρμετρο κόστος για τους φορολογούμενους”.

Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι η κυβέρνηση, αντιμετωπίζει εχθρικά την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των κρατουμένων καθώς ο θεμελιώδης θεσμός της Κοινωφελούς εργασίας, τον οποίο αναβάθμισε ο νέος Ποινικός Κώδικας (2019), η Κυβέρνηση της ΝΔ τον έθεσε σε αναστολή και μάλιστα επ’ αόριστον.

Κατόπιν τούτων, οι βουλευτές επερωτούν, μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, εάν έχει καταρτιστεί νέο στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα, ποια μορφή ακριβώς θα έχει η συμμετοχή ιδιωτών στις φυλακές που εξαγγέλλονται μέσω ΣΔΙΤ, εάν θα δώσει στο Κοινοβούλιο το πόρισμα της Επιτροπής για την επιλογή χώρου τοποθέτησης του «νέου Κορυδαλλού», εάν θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Επίσης ζητούν να ελεγχθούν οι απ’ ευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, να αποκατασταθεί η αξιοκρατία στις φυλακές, να προχωρήσει η άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της 6Κ/2018 ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία και να εκκινήσει η διαδικασία πρόσληψης των 639 υπαλλήλων για τα καταστήματα κράτησης, μεταξύ των οποίων και των 258 υπαλλήλων του Κ.Κ. Δράμας, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του. Ερωτούν τέλος ποιές πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την εκπαίδευση των υπαλλήλων των φυλακών, εάν θα ξεπαγώσει η κοινωφελής εργασία και εάν ξεκινήσει ο θεσμός της ημιελεύθερης διαβίωσης.



ΠΗΓΗ