Πολιτικός “σεισμός” στη Γαλλία καθώς ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε για διαφθορά σε τρία χρόνια φυλάκιση, ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, γεγονός που σημαίνει ότι θα πάει φυλακή. Πάντως, όπως ξεκαθάρισε το δικαστήριο ο Σαρκοζί θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι».

Είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Το δικαστήριο έκρινε τον Νικολά Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε το δικαστήριο ο Σαρκοζί θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας βρέθηκε ένοχος καθώς υποσχέθηκε να βοηθήσει πρώην δικαστή, τον Ζιλμπέρτ Αζιμπέρτ, να αναλάβει θέσει στο Μονακό, σε αντάλλαγμα εμπιστευτικών πληροφοριών για έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε παράνομη χρηματοδότηση από τη δισεκατομμυριούχοι Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμο της L’Oreal, της προεκλογικής καμπάνιας του 2007.

Η δίωξη στηρίχθηκε σε συγκεκριμένα τηλεφωνήματα του Σαρκοζί και του δικηγόρου του, Τιερί Χέρτζογκ, μέσω τηλεφωνικής γραμμής που ήταν καταχωρημένη στο όνομα Πολ Μπίσμουθ.

Ο Ζιλμπέρτ Αζιμπέρτ και ο Τιερί Χέρτζογκ επίσης καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης με δύο χρόνια αναστολή. Στον Τιερί Χέρτζογκ απαγορεύτηκε και η άσκηση του επαγγέλματός του για πέντε χρόνια.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα ερευνώντας τις υποθέσεις του.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει προθεσμία 10 ημερών για να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση.

Οι δικαστικές περιπέτειες του Νικολά Σαρκοζί πάντως απέχουν πολύ από το να ολοκληρωθούν καθώς θα παρουσιαστεί και πάλι στο δικαστήριο στις 17 Μαρτίου, αυτή τη φορά για την υπόθεση Πυγμαλίων, που αφορά έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/FRANCE 24/BINTEO: FRANCE 24

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ