Με αίτημα τοποθέτησης από δικαστήρια της χώρας ξεκίνησε το πρόγραμμα εγκατάστασης στις πύλες εισόδων των δικαστηρίων μηχανημάτων αυτόματης απολύμανσης Covid 19 που περιλαμβάνουν σύστημα θερμομέτρησης, αποστείρωσης με λάμπες ακτινοβολίας UV και εκνέφωσης διαλύματος αλκοόλης.

Η αποσαφήνιση έγινε χθες, αφού στους δικηγόρους, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα τα αιτήματα δικαστηρίων της περιφέρειας που ζητούσαν να την εγκατάσταση τέτοιων μηχανήματων στις εισόδους τους. Υπήρξαν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά αιτήματα από τον περασμένο Μάρτιο και παρουσιάστηκε ο σχετικός κατάλογος

Πιστοποιητικά

Η αποσαφήνιση έγινε μετά από ανακοινώσεις αφενός των δικηγορικών συλλόγων αφετέρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ζητούσαν επιστημονική ενημέρωση των φορέων της Δικαιοσύνης για την τοποθέτηση και σχετική έκθεση καταλληλότητας. Προέτρεπαν μάλιστα (οι δικαστές) τις εκλεγμένες διοικήσεις των δικαστηρίων να μην το αποδεχτούν.

Από την πλευρά του Υπουργείου τέθηκαν στη διάθεση των θεσμικών οργάνων έγγραφα του ΕΟΦ σχετικά με την υγειονομική καταλληλότητα και προσφορότητα των εν λόγω μηχανημάτων.

Προαιρετική

Ηδη μάλιστα μια τέτοια πύλη έχει εγκατασταθεί στην είσοδο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.  Η αποκάλυψη όμως είναι πως αφενός δεν έγινε κάποιος συνολικός διαγωνισμός προμήθειας με ανάθεση από το Υπουργείο, και αφετέρου τα ίδια τα δικαστήρια, εκλεγμένες διοικήσεις δηλαδή ζήτησαν να γίνει εγκατάσταση από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μάλιστα είναι μετά από αίτημα των δικαστηρίων, οι ίδιες οι διοικήσεις (αυτοδιοίκητο γαρ) να επιλέξουν το μηχάνημα που θέλουν από την αγορά και εν συνεχεία το Υπουργείο να κληθεί να καλύψει τη δαπάνη.

 Οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους επιφυλάχθηκαν επί του θέματος και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων θα λάβουν σχετικές αποφάσεις. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως στη σύσκεψη υπήρξαν σύλλογοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανημάτων.

Αναφέρουν μάλιστα πως «επί του ζητήματος αυτού, ο Υπουργός ανέφερε ότι η τοποθέτηση των πυλών  ανίχνευσης δεν ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου αλλά αίτημα Διοικήσεων  Δικαστηρίων και παρέσχε αναλυτικά στοιχεία εκείνων των δικαστικών σχηματισμών  που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Τέλος, δήλωσε ότι η χρήση τους θα είναι προαιρετική και ότι δεν θα γίνεται καμία επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των διερχομένων προσώπων ούτε  φωτογράφηση αυτών».

 

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ