Ένα πλάνο εμβολιασμού με επαγγελματικά κριτήρια, δηλαδή την επαφή τους με τον κόσμο αλλά και τους αποκαλούμενους ευαίσθητους τομείς του δημοσίου, σχεδιάζει η κυβέρνηση ενόψει τις εισαγωγής στη χώρα , το επόμενο διάστημα, περισσότερων εμβολίων.
Όλα δείχνουν λοιπόν πως οι δικαστές μπαίνουν σε διαδικασία προτεραιοποίησης στη σειρά εμβολιασμού και θα εμβολιαστούν ως κλάδος μετά την Άνοιξη και σίγουρα εντός του καλοκαιριού.
Η διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταλαμβάνει ολόκληρο τον κλάδο, ανεξαρτήτως ηλικιακών δεδομένων, ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην έναρξη του νέου δικαστικού έτους όλοι να είναι εμβολιασμένοι και έτοιμοι για την επανεκκίνηση πλήρους λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Ο σχεδιασμός
Οι πληροφορίες αυτές είναι ουσιαστικά απάντηση σε αιτήματα δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν να υπάρξει μέριμνα, όχι με την έννοια της προτεραιότητας, αλλά στη βάση του γεγονότος ότι στο σχέδιο “Ελευθερία”, προβλέπεται ο εμβολιασμός των ευαίσθητων τομέων του Δημοσίου.
Η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων πάντως είχε απορρίψει πρόταση στο ΔΣ να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα( συντεχνιακά) οι δικαστές από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Στις αρχές Ιανουαρίου έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία ζητούσε να μάθει αν οι εργαζόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι) ανήκουν σε αυτόν τον ευαίσθητο δημόσιο τομέα ωστε να εμβολιαστούν.
Απάντηση επίσημη δεν πήραν, αλλά αυτή προφανώς έρχεται πλέον δια της πλαγίας…
Ο πρωθυπουργός
Το σενάριο λοιπόν είναι μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 60 και σε ομάδες με ιδιαίτερα βαριά νοσήματα τη σκυτάλη να μην πάρουν νεότερες ηλικιακά ομάδες αλλά επαγγελματικοί κλάδοι.
Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο ίδιο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «από τον Μάιο και μετά θα πρέπει να δούμε ποιες προτεραιότητες πλέον θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου ό,τι μας λέει η επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι κλάδοι που θα επιλεγούν είναι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, ντελίβερι, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί. Πάντως με δεδομένο ότι το νέο σχήμα εμβολιασμού θα αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο και μετά οπότε και ο χρόνος για να κλείσουν σχολεία και δικαστήρια θα μετράει αντίστροφα εκτιμάται πως προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την υγειονομική κρίση. Άλλωστε ο εμβολιασμός των δικαστών θα έχει ως στόχευση την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων από το Σεπτέμβριο.
Δικηγόροι – δικαστικοί υπάλληλοι
Στο χορό όμως μπαίνουν εκ των πραγμάτων και οι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες των δικαστηρίων και δη η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) που ήδη εχει ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια διαγνωστικών rapid test ανίχνευσης κορονοϊού και να δοθεί προτεραιότητα στους υπαλλήλους στη διενέργεια εμβολιασμών. Οι δικηγόροι από τη πλευρά τους είναι απολύτως ξεκάθαροι και χθες η Συντονιστική Επιτροπή τους , ανέφερε πως “…λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς επίσης, και τον τακτικό δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί, άλλωστε, και βασική πολιτειακή λειτουργία”.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr