Η αίτηση , πιθανόν, θα κριθεί σήμερα, μια ημέρα μετά  την απόρριψη του αιτήματος αναβολής (ή διακοπής) της ποινής (ομόφωνα και με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέα) του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας.

«Συνεχίζω»

Ο ίδιος πάντως φέρεται να διαμηνύει πως θα συνεχίσει την απεργία πείνας μετά την απόφαση του δικαστηρίου «Συνεχίζω την απεργία πείνας μέχρι να ακυρωθεί η παράνομη μεταγωγή μου στον Δομοκό και να με μεταφέρουν στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος τους, που τον ψήφισαν ειδικά για μένα. Πολιτική είναι η απόφαση της μεταγωγής μου στον Δομοκό, πολιτικά να το λύσουν», ανέφερε σύμφωνα με το eksegersi.gr

Η νέα αίτηση

Η εισαγγελέας εισαγάγει στο δικαστήριο εκτέλεσης Ποινών (το οποίο συνεδριάζει ως Συμβούλιο) δεύτερη αίτηση η οποία υποβλήθηκε από τον Κουφοντίνα και τους συνηγόρους του (Κούρτοβικ, Σοφός) και ζητεί:

-Να ελεγχθεί  η νομιμότητα της απόφασης της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, με την οποία μετ03AEθη στις φυλακές Δομοκού

-Να ακυρωθεί αυτή η απόφαση και να αναβιώσει η απόφαση μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού

-Να ανασταλεί η απόφαση (μεταγωγής στο Δομοκό) μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Λαμίας.

 Ουσιαστικά οι συνήγοροι ζητούν να  ελεγχθεί κατά πόσο ήταν σύννομη η απόφαση για μεταγωγή του στις Φυλακές Δομοκού και όχι στον Κορυδαλλό όπου βρισκόταν πριν βρεθεί στην «Κασσαβέτεια» (Αγροτικές Φυλακές).

Πάντως σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στην Εισαγγελία Λαμίας, μετά από σχετικό αίτημα , υπήρξε απάντησε της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, πως το σχετικό αίτημά του εκεί για να μεταχθεί εκ νέου στον Κορυδαλλό( και αν ακυρωθεί αυτή στο Δομοκό) , εκκρεμεί προς εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωάννα Κούρτοβικ: Η πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό – Τι είπε για την δήλωσή της για “ασφάλεια του κράτους” που άναψε “φωτιές” – ΒΙΝΤΕΟ

Τι αναφέρει η χθεσινή απόφαση

Η ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του Κουφοντίνα ανέφερε:

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση».

Νωρίτερα, να απορριφθεί το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας είχε προτείνει η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας Αγορής Παπακώστα. 

Η κυρία Παπακώστα τόνισε στην αγόρευσή της ότι ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή, όταν υπάρχει σοβαρή και ειδικά χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου, κάτι που δεν ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση που η ασθένεια προκλήθηκε με τη βούλησή του. Επισήμανε επίσης ότι επειδή γνωρίζει την κατάσταση έδωσε παραγγελία για την προστασία της υγείας του κρατουμένου.

Οι δικηγόροι

Τον πολυϊσοβίτη εκπροσωπούν με ιδιόχειρη εξουσιοδότηση οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός. Ο τελευταίος υποστηρίζοντας το υποβληθέν αίτημα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούν μια προσωρινή διακοπή λόγω σοβαρής ασθένειας, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής», αφήνοντας στην ευχέρεια του Δικαστηρίου για να αποφασίσει το διάστημα αποκατάστασης.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Εντατικολόγος Χρήστος Γεωργιάδης που δέχτηκε τις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται λόγω της κατάστασής του ως ασθενής.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης σε ό,τι αφορά τα ζωτικά όργανα». Απαντώντας μάλιστα σε  ερώτηση της προέδρου Μαρίας Γάκη αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, είπε «ναι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση του εγκυμονεί κινδύνους».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διατυπώθηκαν από τον συνήγορο του κρατούμενου και άλλες ερωτήσεις όπως αν μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να φύγει, αν θα βοηθούσε στην ψυχολογία του ασθενή μια απόφαση διακοπής, όπως και για το αν είναι συνεργάσιμος με τους γιατρούς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ