Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας με την άσκηση βίας αστυνομικών σε βάρος πολιτών στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Η Προισταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η τέλεση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς.
Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκο Ορνεράκη.

Τι μετέδιδε το dikastiko.gr νωρίτερα

Σάλος και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή ενώ για το θέμα υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση όπως έγραψε το dikastiko.gr

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από την ΕΛΑΣ για το συμβάν στη Νέα Σμύρνη, όπου μια απλή επιχείρηση ελέγχου για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορονοϊού εξελίχθηκε σε βίαιο επεισόδιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να κόψουν πρόστιμο σε μια οικογένεια με δυο παιδιά και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε ένα παγκάκι. Ζήτησαν κωδικούς μετακίνησης και ταυτότητες και ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα πνεύματα και οι αστυνομικοί να καλέσουν ενισχύσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την Αστυνομία για υπερβολική βία, ενώ βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο έχουν καταγράψει ξυλοδαρμό νεαρού.

Σύμφωνα με γυναίκα, αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στον ΑΝΤ1, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά νεαρού άνδρα. “Σε καμία περίπτωση οι νεαροί δεν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς” πρόσθεσε η γυναίκα.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, ότι αστυνομικοί δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από περίπου 30 άτομα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Μετά την προσαγωγή των 11 ατόμων από την πλατεία της Νέας Σμύρνης κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πορεία στο Αστυνομικό Τμήμα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

“Η Αστυνομία δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση” τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης.

Από πλευράς του ο Συνδικαλιστής Αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε ότι οι εικόνες αυτές δεν τιμούν κανέναν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτοί που πήγαν στο νοσοκομείο ήταν αστυνομικοί και όχι πολίτες. Παράλληλα, για τα όσα ακούστηκαν για τα μεταλλικά γκλομπς που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί στη Νέα Σμύρνη, απάντησε ότι αυτά είναι τα γκλομπς που χρησιμοποιούνται πλέον σε όλες της χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

“Χορηγεί η Υπηρεσία μεταλλικά γκλομπς;” διερωτήθηκε ο Γ.Γ της Ένωσης των Αστυνομικών Δυτικής Αττικής, κ. Κρικέτος. Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι ευθύνη των Αξιωματικών ο έλεγχος για τον εξοπλισμό που φέρουν πάνω τους οι αστυνομικοί.

«Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στις εκφράσεις μας και να αποφύγουμε λογικές που μας πάνε δεκαετίες πίσω. Σε μια τέτοια περίοδο, εν μέσω πανδημίας, δεν χωρούν τέτοιες καταστάσεις, πρέπει να πορευόμαστε ενωμένοι. Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος και για όσα έγιναν στην Νέα Σμύρνη, δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν», είπε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης.

 

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Μαρίνος Σκανδάμης – ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση μετατρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε Δημόσιας Τάξης άλλων εποχών

Με δήλωσή του, ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής, καταγγέλλει την συγκάλυψη που επιχειρεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο περιστατικό βαριάς βίας κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη.
Όλη η δήλωση έχει ως εξής :
“H διάχυτη αστυνομική βία κατά πολιτών στη Νέα Σμύρνη και ακόμη περισσότερο, η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου να κερδίσει χρόνο διατάσσοντας απλά μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση, παρά τον ποταμό στοιχείων που παρέχουν αυτόπτες μάρτυρες και σχετικά βίντεο, αποκαλύπτει μια συνολική σκοτεινή κυβερνητική αντίληψη που μετατρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης άλλων εποχών .

Για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας το ΠΑΣΟΚ έδωσε σκληρές μάχες, ώστε ο Έλληνας αστυνομικός να είναι στο πλευρό του πολίτη και όχι φόβητρό του.
Την δημοκρατική αυτή παρακαταθήκη η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να την καταστήσει παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι εκπρόσωποι αστυνομικών ενώσεων επισημαίνουν ότι η χθεσινή ημέρα ήταν ατιμωτική για την ΕΛ.ΑΣ.
Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται σύσσωμο απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία. Ταυτόχρονα, θα εμποδίσει κάθε κυβερνητική προσπάθεια συνολικής στοχοποίησης των αστυνομικών υπαλλήλων από τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας, που επιμένουν να μην απομονώνουν όσους παραβιάζουν τα αστυνομικά – υπηρεσιακά τους καθήκοντα”.

Με πληροφορίες ΑΝΤ1/ΒΙΝΤΕΟ: ΑΝΤ1

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr





ΠΗΓΗ