Μια ηθοποιός με σημαντική θητεία στο θεατρικό σανίδι αλλά και έντονη κοινωνικο – πολιτική δράση, η Δάφνη Σκούρα, έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 95 ετών. Κατά την διάρκεια την υποκριτικής διαδρομής της  έδωσε παράλληλα και  δυναμικό «παρών» στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν είναι, εξάλλου τυχαίο πως, μαζί με τον Μάνο Κατράκη και τον Μήτσο Λυγίζο συμμετείχε στην τιμητική φρουρά της κηδείας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Παιδί μικρασιατικής οικογένειας προσφύγων και με πατέρα που είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση η ενασχόλησή της με τα κοινά ήταν αναμενόμενη. Ήταν μικρό κορίτσι ακόμη όταν μοίραζε προκηρύκεις του ΕΑΜ στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή της με το θέατρο ξεκίνησε από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια, στη σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη. Σύντομα ξεχώρισε για το ταλέντο της με αποτέλεσμα να της εμπιστευθούν πολλούς και σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αργότερα δημιούργησε τον δικό της θίασο περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα .

Από το 1958 ήταν παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα με τον οποίον μοιραζόταν τις ιδέες αλλά και τους αγώνες της μέχρι τον θάνατό του, το 2015.

Συλλυπητήρια μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια ηθοποιός που συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυρία Κατερίνα, μέχρι την Έλλη Λαμπέτη, τον Μάνο Κατράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο.

Ακόμα υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο της Δάφνης Σκούρα.

Aπό την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει: «Από τα δεκατρία της, αναφέρει, «βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα “Βαθιές είναι οι ρίζες” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”».

Σε όλη της τη ζωή, σημειώνει, «υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης».

Θα την θυμόμαστε πάντα, τονίζει, «για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: “Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι.”»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, καταλήγει, «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ