Μία νέα εποχή ξεκίνησε για τις ποινικές δίκες, μετά την έναρξη εφαρμογής του συστήματος ηχογράφησης και αποχοηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια. Το πρώτο κρας- τεστ έγινε το πρωϊ της Πέμπτης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να πατάει το… κουμπί για την έναρξη του συστήματος.

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει αρχικά στα τριμελή ακροατήρια, στα μικτά ορκωτά δικαστήρια και στο δικαστήριο ανηλίκων, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί η λειτουργία του συστήματος στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Για πολύ σημαντική μέρα στο χώρο της Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο Κ. Τσιάρας, επισημαίνοντας πως θα οδηγήσει σε επιτάχυνση έκδοσης των αποφάσεων, αλλά και διασφάλιση της ποιότητας αυτών.

«Με την εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα. Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών» σημείωσε.

«Θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης» υποστήριξε από την πλευρά της και η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη. Για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστήρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην αποϋλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου.

Το νέο σύστημα, που παρουσιάστηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, θα καταγράφεται ψηφιακά όλη την ακροαματική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια, κάτι που συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης το σύστημα τήρησης πρακτικών των συζητήσεων με φωνοληψία θα εφαρμόζεται στα ποινικά δικαστήρια με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προμηθευτεί την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και η υλοποίηση του συστήματος ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου πιλοτικά σε τρία Τριμελή Πλημμελειοδικεία Αθηνών.

Η δυνατότητα χρήσης του συστήματος αυτού αποτελούσε πάγιο αίτημα του ΔΣΑ, που έχει επισημάνει πως «η ως άνω διαδικασία τήρησης των πρακτικών, θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, θα ελαχιστοποιήσει τις αμφισβητήσεις των μαρτυρικών καταθέσεων, θα διευκολύνει ουσιωδώς το έργο των συνηγόρων και θα επιταχύνει την καθαρογραφή των αποφάσεων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ