Σύμφωνα με την έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, κατά τη διάρκεια της δίκης του Τάριο στο Μαϊάμι, ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ένας πράκτορας του FBI και ο δικηγόρος του, δήλωσαν ότι ο κατηγορούμενος είχε βοηθήσει τις αρχές να καταδικάσουν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους για διάφορες υποθέσεις που αφορούσαν ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια και λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Τάριο αρνήθηκε ότι εργάστηκε ως πληροφοριοδότης σε υποθέσεις εναντίον άλλων. «Δεν γνωρίζω τίποτα» δήλωσε. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δίκης, τον διαψεύδουν.

Σε δήλωσή της στο Reuters, η πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας στην υπόθεση του Τάριο, Βανέσα Τζοχάνες, επιβεβαίωσε ότι ο κατηγορούμενος «συνεργάστηκε με τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές, για να βοηθήσει στη δίωξη ατόμων που διευθύνουν άλλες εγκληματικές επιχειρήσεις, όπως εμπόριο μαριχουάνας και φαρμακευτικές απάτες».

Τα στοιχεία που ανακάλυψε το Reuters είναι εντυπωσιακά καθώς δείχνουν ότι ένας ηγέτης μιας ακροδεξιάς ομάδας ήταν προηγουμένως ενεργός συνεργάτης των αστυνομικών ανακριτών. Η αστυνομία της Ουάσιγκτον συνέλαβε τον 36χρονο Τάριο δύο ημέρες πριν από τις ταραχές του Καπιτωλίου, καθώς βρέθηκε να έχει στην κατοχή του δυο γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας για τουφέκια εφόδου και επειδή είχε κάψει ένα πανό του κινήματος Black Lives Matter κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Ανώτερο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον τον διέταξε να φύγει από την πόλη εν αναμονή ημερομηνίας δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του το 2014, ο εισαγγελέας και ο δικηγόρος υπεράσπισης του Τάριο είχαν ζητήσει από έναν δικαστή να μειώσει την ποινή φυλάκισης του πελάτη του και των δύο συγκατηγορουμένων του, οι οποίοι είχαν δηλώσει ένοχοι σε μια υπόθεση κλεμμένων κιτ διαβήτη. Ο εισαγγελέας είπε ότι οι πληροφορίες του Τάριο οδήγησαν στη δίωξη 13 ατόμων που κατηγορούνταν για δύο ξεχωριστές υποθέσεις και βοήθησαν τις τοπικές αρχές να ερευνήσουν ένα κύκλωμα τυχερών παιχνιδιών.

Ο τότε δικηγόρος του Τάριο, Τζέφρι Φάιλερ, είχε δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του είχε συνεργαστεί μυστικά σε πολλές έρευνες και ότι ήταν ένας «παραγωγικός» συνεργάτης. Στην υπόθεση λαθρεμπορίου ανθρώπων, ο Τάριο, «με δική του ευθύνη συναντήθηκε και διαπραγματεύτηκε να πληρώσει 11.000 δολάρια σε μέλη αυτού του κυκλώματος για να φέρει λαθραία μια εικονική οικογένεια από μια άλλη χώρα», δήλωσε ο δικηγόρος στο δικαστήριο.

Σε μια συνέντευξή του, ο Φέιλερ είπε ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, αλλά πρόσθεσε ότι «οι πληροφορίες που παρείχα στο δικαστήριο βασίστηκαν σε στοιχεία που μου έδωσαν οι αρχές επιβολής του νόμου και ο εισαγγελέας».

Ένας πράκτορας του FBI χαρακτήρισε τον Τάριο «βασικό παράγοντα» στις τοπικές αστυνομικές έρευνες που αφορούσαν το εμπόριο μαριχουάνας, κοκαΐνης, MDMA και «έκστασι». Πάντως, το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Τάριο ξανασυνεργάστηκε με τις αρχές από τότε. Ωστόσο, είπε στο Reuters ότι πριν από συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, ενημέρωνε τις αστυνομικές υπηρεσίες για τα σχέδια των Proud Boys. Δεν είναι όμως σαφές εάν αληθεύει αυτό.

Ο Τάριο παραδέχτηκε ότι η ποινή του για απάτη είχε μειωθεί από 30 μήνες σε 16, αλλά επέμεινε ότι αυτό έγινε επειδή αυτός και οι συνεργοί του βοήθησαν τους ανακριτές σχετικά με την υπόθεσή του αλλά όχι και όχι με τις υποθέσεις άλλων. Αυτό το σχόλιο έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του εισαγγελέα, του δικηγόρου του και του FBI. Η δικαστίνα της υπόθεσης, Τζόαν Λέναρντ, δήλωσε ότι ο Τάριο «παρείχε ουσιαστική βοήθεια στη διερεύνηση και δίωξη άλλων προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες».

Η πρώην εισαγγελέας Τζοχάνες δήλωσε έκπληκτη με το γεγονός ότι ο Τάριο που είχε δικαστεί για απάτη, ήταν τώρα βασικός παράγοντας στο βίαιο κίνημα που προσπάθησε να σταματήσει την πιστοποίηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Ήξερα ότι ήταν απατεώνας – αλλά δεν ήξερα ότι ήταν και τρομοκράτης», είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ