Νέο πλέγμα πειθαρχικής δίωξης δικηγόρων , με αφορμή τις δημόσιες αναφορές των τελευταίων ημερών για την υπόθεση Λιγνάδη, ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι την ώρα που οι αναφορές που υποβλήθηκαν στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα φέρνουν 3 γνωστούς δικηγόρους ενώπιον των αρμοδίων οργάνων

Πρόκειται για τους Αλέξη Κούγια, Γιάννη Βλάχο και Στέλιο Γκαρίπη( η δίκη του περίπτωση ειναι διαφερετική καθώς ο ίδιος υπεβαλλε αναφορά στον ευατό του εξηγώντας και τον λόγο) .

Οι πρόεδροι των πειθαρχικών εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για το αίτημα των δικηγορικών συλλόγων, αντέδρασαν – μετά τις αναφορές που υποβλήθηκαν- θεωρώντας πως πρέπει να κληθούν συνάδελφοί τους για εξηγήσεις , όπερ και εγένετο.

Το αίτημα

Το αίτημα επαναφοράς της αυτεπάγγελτης δίωξης δικηγόρων , τέθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος . Και σε αυτό αναφέρεται πως “οι δικηγόροι, οφείλουν, πρωτίστως, να προασπίζουν και να διαφυλάττουν το κύρος και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος, επιδεικνύοντας υψηλού επιπέδου επαγγελματική συμπεριφορά και καταξιώνοντας τον δικηγόρο και το έργο του στη συνείδηση του κοινωνικού συνόλου. Η δημοσιότητα, που λαμβάνουν υποθέσεις με υψηλό κοινωνικό ενδιαφέρον, ιδίως στο χώρο του ποινικού δικαίου, είναι εύλογη. Οι δικηγόροι όμως, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης , υποχρεούνται να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές της ποινικής διαδικασίας, όπως η μυστικότητα της προδικασίας και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Τηλεοπτικές δίκες , και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων, δεν είναι νοητές”.

Αλλαγή

Οι δικηγόροι λοιπόν αφού θυμίζουν πως έχουν επισημάνει “τις αστοχίες των ρυθμίσεων του ν. 4745/2020, με τις οποίες τροποποιήθηκαν διατάξεις πειθαρχικού δικαίου του Κώδικα Δικηγόρων και καταργήθηκε η δυνατότητα αυτεπάγγελτου πειθαρχικού ελέγχου από τους Δικηγορικούς Συλλόγους”, ζητούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης “να επανέλθει το καθεστώς της δυνατότητας αυτεπάγγελτης δίωξης, ώστε να κινείται άμεσα η σχετική πειθαρχική διαδικασία” .

Οι 3 δικηγόροι

Εν των μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη θα εμφανιστούν σύμφωνα με πληροφορίες, στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, οι δικηγόροι Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Βλάχος για να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις αναφορές οι οποίες κατατέθηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και αφορούν στις δημόσιες τοποθετήσεις των γνωστών δικηγόρων για την υπόθεση του κατηγορούμενου σκηνοθέτη στάθηκαν η αφορμή για να ενεργοποιηθεί το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ καλεί σε εξηγήσεις τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, για δηλώσεις του και τον Γιάννη Βλάχο, που εκπροσωπεί έναν από τους βασικούς μηνυτές της υπόθεσης, για “δημοσιοποίηση του περιεχομένου δικογραφίας”.

Το κάλεσμα σε θύματα

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παραπέμπεται η υπόθση γνωστού δικηγόρου Στέλιο Γκαρίπη. Η υπόθεση αφορά ανάρτησή του στην οποία ανέφερε ότι επιθυμεί να αναλάβει την υπεράσπιση θυμάτων προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της σιωπής. Στην κίνηση του δικηγόρου Γκαρίπη αναφέρθηκε ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αντέδρασε έντονα.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο δικηγόρος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη φωτογράφισε τον κ. Γκαρίπη, σημειώνοντας: «Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητάς του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου».

Η απάντηση του Στέλιου Γκαρίπη:

Ο δικηγόρος απάντησε: «Είναι ευπρόσδεκτη η εναντίον μου μήνυση από το Δημήτρη Λιγνάδη, την οποία προανήγγειλε με δελτίο τύπου ο συνήγορος υπεράσπισής του για τη δημόσια θέση των υπηρεσιών εμού και του δικηγορικού μου γραφείου στη διάθεση των θυμάτων που έως σήμερα δεν έχουν μιλήσει. Ως φιλική συμβουλή μου προς τον ίδιο είναι πως ακόμη και τώρα που περνάει το κατώφλι του Κορυδαλλού δεν είναι αργά να τολμήσει να αποκαλύψει τις αλήθειες του» 



ΠΗΓΗ