Σαφείς αιχμές κατά δικηγόρων που με δηλώσεις τους πλήττουν τον ρόλο των εισαγγελικών – δικαστικών αρχών αφήνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

Για αβάσιμους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των εισαγγελικών –  δικαστικών λειτουργών κάνει λόγο η Ένωση, παραπέμποντας στα όσα αναφέρθηκαν από συνήγορο υπεράσπισης και φωτογραφίζοντας εμμέσως, πλην σαφώς τον Αλέξη Κούγια.

«Οι δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης σε υπόθεση που απασχολεί τη δημοσιότητα, με τις οποίες καταφέρθηκε δημοσίως με αβάσιμους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των Εισαγγελικών λειτουργών, της Ανακρίτριας και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, εκφεύγουν κατά πολύ των ορίων του υπερασπιστικού του δικαιώματος και των ακραίων ορίων της κριτικής» τονίζεται.

Με αφορμή και την κατάθεση αναφορών στον Άρειο Πάγο, στις οποίες θα προχωρήσει την Τετάρτη ο Αλέξης Κούγιας, η ΕνΔΕ υπογραμμίζει επίσης πως «πειθαρχικές αναφορές σε βάρος δικαστικών λειτουργών που εκτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους είναι απρόσφορες και θα μας βρίσκουν απέναντι. Ενέργειες σαν κι’ αυτές διαταράσσουν το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης και θα πρέπει να απομονώνονται πρωτίστως από τους ίδιους τους Δικηγορικούς Συλλόγους».

Για ψηφοθηρικούς λόγους η ανακοίνωση απαντάει ο Α. Κούγιας

Εμμένει ο γνωστός ποινικολόγος στις αναφορές του για τους εισαγγελικούς – δικαστικούς λειτουργούς και σε νέα δήλωσή του επιτίθεται κατά της ΕνΔΕ, ζητώντας να ανακαλέσει την ανακοίνωσή της. «Αλίμονο αν η ΕνΔΕ εξελιχθεί σε μία συνηθισμένη συντεχνιακή Ένωση που εκδίδει ανακοινώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους».

Αν και δηλώνει πως προσυπογράφει κάθε λέξη της ανακοίνωσης της ΕνΔΕ, στη συνέχεια ο κ. Κούγιας στρέφεται εναντίον της. «Η παρουσία μου επί 50 περίπου χρόνια καθημερινά στα Δικαστήρια όλης της Ελλάδος από την Ορεστιάδα μέχρι την Ιεράπετρα μού επιτρέπει να αναφέρω για πρώτη φορά στην καριέρα μου στους αρμοδίους Ανωτάτους Δικαστές και Εισαγγελείς τις παραλείψεις, contra legem, στις οποίες έχουν υποπέσει εντελώς αδικαιολόγητα τόσο οι Εισαγγελείς όσο και οι Δικαστές που ανεμείχθησαν μέχρι τώρα στην υπόθεση του εντολέα μου κ. Δημητρίου Λιγνάδη, του οποίου κονιορτοποίησαν το τεκμήριο αθωότητας με αυθαίρετες νομικές και ουσιαστικές επιλογές και τον έκλεισαν στη φυλακή με μια μόνο μαρτυρία ενός αναξιόπιστου και αμφιλεγόμενου μάρτυρα, του οποίου οι ισχυρισμοί έχουν απομυθοποιηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος, καταστρέφοντας τη ζωή του οριστικά» λέει.

«Συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρέπει κανείς να στρέφεται πειθαρχικά εναντίον Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών, όταν κάνουν το καθήκον τους και εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, αφού ορκίστηκαν και έχουν ιερό καθήκον να το κάνουν κάθε μέρα σε όλη τη λειτουργηματική ζωή τους. Όταν όμως δύο Εισαγγελείς, μία Ανακρίτρια και τρεις Δικαστές που συνεδρίασαν εν συμβουλίω δεν εφαρμόζουν το νόμο καταστρέφοντας έναν Έλληνα πολίτη που προσβλέπει στη νομική τους επάρκεια και στην αμεροληψία τους, η μοναδική άμυνα, την οποία έχει ο υπερασπιστής του, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ποτέ στραφεί είτε με αίτηση εξαιρέσεως είτε με αναφορά εις βάρος ουδενός Εισαγγελικού και Δικαστικού Λειτουργού, είναι να προσφύγει με μια διαδικαστική πράξη που προβλέπεται από τη νομοθεσία και τον τρόπο που λειτουργούν τα Δικαστήρια, στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στην ηγεσία της Εισαγγελίας, στην Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου» επισημαίνει.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και είμαι βέβαιος ότι τόσο ο Πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Σεβαστίδης όσο και τα εκλεκτά μέλη του ΔΣ, μόλις διαβάσουν τη σχηματισθείσα δικογραφία και επιτέλους πληροφορηθούν και τα αδιάσειστα στοιχεία που επικαλείται ο εντολέας μου, θα νιώσουν πολύ άσχημα για την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Δεν παραλείπει μάλιστα να παραπέμψει στην περίπτωση των χαμένων δικογραφιών στην Κέρκυρα. «Να θυμηθούν ότι η ηρωίδα Εισαγγελέας Εφετών Κερκύρας κυρία Χριστούλη έχασε την υγεία της και μετετέθη δυσμενώς, όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο της εξαφανίσεως χιλιάδων δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας, χωρίς η ΕΔΕ να κάνει έστω και μία ανακοίνωση, γιατί μόνη έναντι όλων η κα Εισαγγελέας αποκάλυψε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, όπου πρωταγωνίστρια ήταν ένα μέλος της ΕΔΕ, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας, και να θυμηθούν επίσης ότι ο μοναδικός Δικηγόρος που συνεργάστηκε με τους επίλεκτους Δικαστές του Αρείου Πάγου κ.κ. Σιδέρη και Μπαλτά, για να σπάσει το απόστημα των βρώμικων δικαστών που έστελναν στη φυλακή αθώους και απελευθέρωναν ενόχους, συνεργαζόμενοι με κακοποιούς δικηγόρους, ήμουν εγώ» καταλήγει.

Οι δηλώσεις Κούρτοβικ στο στόχαστρο της ΕνΔΕ

Στην ανακοίνωσή της, η ΕνΔΕ στρέφει επίσης τα βέλη της και κατά άλλου δικηγόρου και συγκεκριμένα όπως διαφαίνεται της Ιωάννας Κούρτοβικ για πρόσφατες δηλώσεις της σχετικά με την υπόθεση Κουφοντίνα.

«Θεωρούμε ανεδαφική και λανθασμένη την προσέγγιση που γίνεται από δικηγόρους να αμφισβητούν το δικαστικό σθένος που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι με κριτήριο το Δικαστήριο στο οποίο υπηρετούν.  Οι δικαστικοί λειτουργοί ξέρουν να επιδεικνύουν θάρρος και γενναιότητα και αποφασίζουν κατά το νόμο και τη συνείδησή τους» σημειώνει η ΕνΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή της η κυρία Κούρτοβικ είχε πει πως «μας καλούν να απευθυνθούμε στα δικαστήρια, ενώ γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και φρόντισαν να μην είναι δυνατό να γίνει. Προσπαθούν να πείσουν ότι ένα μικρό τοπικό πρωτοδικείο μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι σε μία απόφαση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, που η δηλητηριώδης ρητορική έχει καταστήσει πρώτο θέμα στις ειδήσεις».

Και πρόσθετε: «Απευθυνθήκαμε σε ανώτατους δικαστικούς και πολιτειακούς θεσμούς και σήκωσαν τα χέρια. Άραγε μπορεί το Πρωτοδικείο της Λαμίας να πάρει το θάρρος να δώσει λύση στην κρίση που δημιούργησε η πολιτική αδιαλλαξία;».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «ολόκληρη η πολιτειακή εξουσία έχει επιδοθεί σε μία οργανωμένη επίθεση με «σκονάκια» προετοιμασίας (πως αλλιώς όλοι , βουλευτές, αντιπρόεδροι, πρωθυπουργός και συγγενείς θυμάτων εμφανίζονται να έχουν γνώση των δικαστικών ενεργειών ενός κρατούμενου;) και προσπαθούν να πλήξουν τον απεργό , διαστρέφοντας την ουσία των αιτιών της ακραίας διαμαρτυρίας του».

Στον Άρειο Πάγο ο Αλέξης Κούγιας

Στην κατάθεση τριών αναφορών στον Άρειο Πάγο θα προχωρήσει την Τετάρτη ο Αλέξης Κούγιας, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει προαναγγείλει για την υπεράσπιση του εντολέα του.

Πρόκειται ειδικότερα για αναφορές κατά των Εισαγγελέων που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση των φερόμενων θυμάτων του γνωστού ηθοποιού – σκηνοθέτη, της ανακρίτριας που διεξάγει την έρευνα και κατά του προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου, οι οποίοι απέρριψαν την αίτηση ακυρότητας για την ποινική δίωξη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ποινικολόγου:

– Η πρώτη αναφορά στρέφεται κατά των δύο Εισαγγελέων που διενεργήσαν την προκαταρκτική εξέταση των καταγγελιών των δύο φερομένων ως βιασθέντων από τον κ. Λιγναδη, εκ των οποίων ο ένας που τον κατήγγειλε για βιασμό δήθεν τελεσθέντα τον Αύγουστο του 2010, ουδέποτε έχει εμφανισθεί ενώπιον των προανακριτικών και ανακριτικών αρχών, ώστε να αξιολογηθεί η αξιοπιστία του, και αντ’ αυτού εμφανίσθηκε ο δικηγόρος του, ενώ ο δεύτερος που τον κατήγγειλε για βιασμό δήθεν τελεσθέντα στις 9 ή 8 Αυγούστου 2015, είναι ο μόνος που εμφανίσθηκε και έχει δώσει μέχρι τώρα μία κατάθεση στον ένα εκ των δύο Εισαγγελέων και τρεις ακόμη καταθέσεις στην κα Ανακρίτρια, χωρίς να του έχουν υποβληθεί στοιχειώδεις και υποχρεωτικές ερωτήσεις ούτε από τον Εισαγγελέα ούτε από την κα Ανακρίτρια.

Οι ως άνω δύο Εισαγγελείς δεν κάλεσαν τον κ. Λιγνάδη, ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό, να δώσει γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις,  πριν του ασκήσουν ποινική δίωξη για ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και για το κάθε ένα από αυτά απειλείται ποινή καθείρξεως έως και 15 ετών.

– Η δεύτερη αναφορά στρέφεται κατά της κ. Ανακρίτριας, η οποία διεξάγει την ανάκριση και η οποία αφενός μεν εξέδωσε ένα παράνομο ένταλμα σύλληψης, αφετέρου δε, ενώ κάλεσε να δώσει μαρτυρική κατάθεση ενώπιον της τον δεύτερο καταγγέλλοντα, το μοναδικό μάρτυρα της υποθέσεως, έναν αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας Αιγύπτιο, ο οποίος καταθέτει εμφανή ψέματα, ειδικά στην περιγραφή του βιασμού,  ουδέποτε τον ρώτησε ποιο ήταν το ξενοδοχείο, όπου δήθεν έλαβε χώρα ο βιασμός, για να διαπιστώσει την αξιοπιστία του, όπως δεν τον είχε ρωτήσει προηγουμένως ούτε ο ένας εκ των δύο Εισαγγελέων που είχε λάβει την προανακριτική κατάθεσή του, πριν ασκήσει την ποινική δίωξη, ουδέποτε έκανε έρευνα αν υπάρχει αυτό το ξενοδοχείο, ουδέποτε έκανε έρευνα αν σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο της περιοχής της Επιδαύρου έχει διαμείνει 9 ή 8/8/2015 ο κ. Λιγνάδης, ουδέποτε ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής να διερευνήσει τα υποχρεωτικά τηρούμενα βιβλία διαμενόντων στα ξενοδοχεία, για να διαπιστώσει εάν έχει διαμείνει σε οποιοδήποτε από τα ξενοδοχεία αυτά ο κ. Λιγναδης στις 9 ή 8/8/2015 και, αφού αγνόησε τα προσκομισθέντα  από αυτόν στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα αξιόπιστους μάρτυρές του που αποδείκνυαν ότι όλον τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Λιγνάδης ήταν στην περιοχή Πόλης Ιθάκης, τον κράτησε προσωρινά καταστρέφοντάς τον για ολόκληρη τη ζωή του με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο την κατάθεση ενός αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας φερόμενο παθόντα.

– Η τρίτη αναφορά θα κατατεθεί κατά του Προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα που απέρριψε την ιδιαίτερα αιτιολογημένη νομικά ένσταση ακυρότητος της ασκηθείσας ποινικής δίωξης και του εντάλματος συλλήψεως, περιλαμβάνοντας στο σκεπτικό του βουλεύματος έγγραφα και κρίσεις από την απολογία του κατηγορουμένου που ακόμη δεν είχε λάβει χώρα, αλλά ξεκίνησε μετά την έκδοση του βουλεύματος και διήρκεσε τουλάχιστον 5 ώρες, οι δε καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως του κατηγορουμένου ελήφθησαν και ολοκληρώθηκαν μετά την απολογία του και τουλάχιστον 7 ώρες μετά την έκδοση του βουλεύματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ