Μία νέα δικαστική απόφαση έρχεται να ταράξει τον κρατικό προϋπολογισμό, δικαιώνοντας χαμηλοσυνταξιούχους για την περικοπή δώρων και επιδομάτων που υπέστησαν στο διάστημα Ιουνίου 2015 έως τον Μάιο 2016.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε πως πρέπει το κράτος να καταθέσει 800 ευρώ σε κάθε ένα χαμηλοσυνταξιούχο για τα δώρα που απώλεσε στο 11μηνο αυτό.

«Το Δικαστήριο κρίνει ότι το εναγόμενο υποχρεούται να καταβάλει στον ενάγοντα ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 Εισ.Ν.Α.Κ., τα συνολικό ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο άθροισμα των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων του έτους 2015 και Πάσχα του έτους 2016» αναφέρεται στην απόφαση, μετά από προσφυγή που έγινε από συνταξιούχο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση «η θεσπισθείσα κατάργηση των επιδομάτων εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας που ελάμβανε με την ανωτέρω κύρια σύνταξή του από το εναγόμενο αντίκειται στα άρθρα 4 παρ.5, 22 παρ.5, 25 παρ.1 και 106 του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., σύμφωνα και με την 2287/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επισημαίνεται, επίσης, πως δεδομένου ότι η σύνταξη «συνιστά το μοναδικό μέσο βιοπορισμού του και η κατάργηση των επίδικων επιδομάτων εορτών και αδείας ανέτρεψε βιαίως και αναιτίως τον οικονομικό προϋπολογισμό του, προκάλεσε μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια στον ίδιο και στην οικογένειά του με περαιτέρω συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις». Παράλληλα, σημειώνει πως δεδομένου ότι υπέστη ηθική βλάβη, το κράτος υποχρεούται να του καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ.

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που δημοσίευσε τη σχετική απόφαση κάνει λόγο για μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου και ο πρόεδρος της Αλέξης Μητρόπουλος καλεί την κυβέρνηση να καταβάλει τα δώρα του διαστήματος αυτού και στα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων.

Αναλυτικά η απόφαση: ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ