Σύμφωνα με το Reuters, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν, καθώς στόχος τους είναι να αποτρέψουν την «άνθηση» της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κυρώσεις ευθεία επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Όπως διεμήνυσε, η Άγκυρα θα εργαστεί διπλά για να αναπτύξει περαιτέρω την αμυντική της βιομηχανία ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Σημειώνεται πως οι κυρώσεις αφορούν αμιγώς το στρατιωτικό σκέλος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) και στοχεύουν σε σημαίνουσες προσωπικότητες της Τουρκίας (μεταξύ άλλων τον Ισμαϊλ Ντεμίρ από την τουρκική προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας και το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας).

Σύμφωνα με τις κυρώσεις, η προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών στη Τουρκία δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε:

Χρηματοδότηση από αμερικανικά και διεθνή οικονομικά ινστιτούτα και τράπεζες

Άδειες εξαγωγής από τις ΗΠΑ

Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της

Να σημειωθεί ότι η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της τουρκικής οικονομίας. Από τη δεκαετία του ’90, η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής της για να καταστεί όσο το δυνατόν αυτοδύναμη και να μπορεί να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, με τη βιομηχανία να αποτελεί το «μεγαλύτερο οικονομικό όπλο» του καθεστώτος Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ