Τις εισηγήσεις των ειδικών που θα παρατείνουν κατά μια ή δυο εβδομάδες το lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου περιμένει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να προχωρήσει στην έκδοση της νέας Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθενται επι τάπητος αυξημένη λειτουργία των δικαστηρίων καθώς ήδη θεωρείται από πολλούς δικαστικούς παράγοντες ότι υπάρχει υπερλειτουργία των δικαστηρίων (Ένωση Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων, Δικαστικοί Υπάλληλοι) σε αντίθεση με τους δικηγόρους που ζητούν επιπλέον δίκες κυρίως στα Ποινικά Ακροατήρια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εχει δεχτεί εισηγήσεις από όλους τους φορείς και το πιθανότερο σενάριο είναι να προχωρήσει σε ανανέωση της ΚΥΑ , ως έχει ή με ελάχιστες μη δομικές αλλαγές.

Μείωση

Τα κρούσματα σε εργαζομένους στα δικαστήρια δεν είναι λίγα και πρόσφατα εντοπίστηκε ανώτερος εισαγγελέας θετικός στον ιό στη Θράκη, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Κρούσματα υπάρχουν δε σε πολλά δικαστήρια της χώρας.

Οι Εισαγγελείς και οι δικαστικοί υπάλληλοι πρόσφατα ουσιαστικά υπερ επιπλέον περιορισμών . Χαρακτηριστικά οι εισαγγελείς ανέφεραν πως ούτε αποφεύχθηκε η επιβάρυνση των δικαστηρίων αφού οι δίκες αναβάλλονται , ούτε μετριάστηκε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αφού υπήρξε συνωστισμός. Μάλιστα επισήμαναν πως η πρακτική «της πλήρους λειτουργίας ιδίως των ποινικών Δικαστηρίων της Χώρας εν μέσω πανδημίας δεν απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Οι δικαστικοί υπάλληλοι από την πλευρά τους ζήτησαν διενέργεια μαζικών τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε όλους τους εργαζόμενους(δικαστικούς υπαλλήλους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς) στα δικαστήρια όλης της χώρας καθώς και τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους των δικαστηρίων . Επιπλέον, χαρακτήρισαν « άκρως επικίνδυνο» το χώρο των δικαστηρίων στην παρούσα φάση για την υπερμετάδοση του ιού, αφού σε σχέση με το πρώτο locdown, τώρα επιτρέπεται η εκδίκαση ενός μεγάλου αριθμού υποθέσεων, ενώ λειτουργούν και πολλές άλλες διαδικασίες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου συγχρωτισμού καθημερινά στα δικαστήρια.

Οι δικαστές

Η μεγαλύτερη δικαστική συνδικαλιστική ένωση (Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων) υπέβαλλε συγκεκριμένη πρόταση διαμόρφωσης νέου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων σε δύο επίπεδα, κατά τα οποία θα προσδιορίζεται η αναστολή ή μη ανάλογα με την ένταση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το Α΄ επίπεδο αφορά τη λειτουργία των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών κατά το διάστημα που οι ειδικοί θα εκτιμούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν περισσότερη κινητικότητα. Σε αυτό ουσιαστικά κινείται η παρούσα ΚΥΑ

Πιο σκληρά σήμερα

Οι δικαστές λοιπόν ζητούν τώρα να εφαρμοστεί (περίπου) το πιο αυστηρό μοντέλο του περασμένου Απριλίου.

Βάσει της πρότασης, το Β΄ επίπεδο αφορά τις περιόδους που η πανδημία θα βρίσκεται σε έξαρση όπως σήμερα (π.χ. αυξημένοι περιορισμοί κίνησης, επίταξη ιδιωτικών κλινικών κλπ) και επιβάλλεται περιορισμένη κινητικότητα και στο χώρο της Δικαιοσύνης λόγω του κινδύνου ο συνωστισμός να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις δομές του συστήματος υγείας.

Το μοντέλο αυτό θα πρέπει- κατά τους δικαστές-να εφαρμοστεί τώρα και για διάστημα δυο εβδομάδων, όσο δηλαδή υπάρχει όξυνση της πανδημίας.

Η ΚΥΑ κατά τους δικαστές θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:

«Ως προς το Β΄ επίπεδο, που αφορά τις περιόδους επιδημιολογικής έξαρσης, θεωρούμε ότι στη σωστή κατεύθυνση κινήθηκε το πλαίσιο της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.69919 (ΦΕΚ Β΄4831/02.11.2020) που είχε εκδοθεί ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, με τις κάτωθι καταγραφόμενες τροποποιήσεις.

  Στο συνημμένο σχέδιο προβλέπεται αναστολή των πολιτικών και ποινικών δικών, των νομίμων προθεσμιών και της παραγραφής των αξιώσεων, της διενέργειας διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών και κατ΄ εξαίρεση προβλέπεται:

  α) η δυνατότητα χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών, χωρίς κλήτευση του αντιδίκου,

  β) η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορούν κρατούμενο,

  γ) η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκω­τών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιο­ρισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις εντός του πλαισίου, καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέ­σεων ασφαλιστικών μέτρων εφόσον προβλέπεται τέτοια κλήρωση,

  δ) η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπλη­ρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, ε) η εκδίκαση των ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστο­λής μέχρι και τις 31.12.2021 για όσες εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό και τις 31.12.2022 για όσες εκκρεμούν στον πρώτο βαθμό.

  στ) οι επείγουσες ανακριτικές ενέργειες αυτόφωρων κακουργημάτων και η διενέργεια ανακριτικών πράξεων τακτικής ανάκρισης και προανακριτικών πράξεων στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης για υποθέσεις με φερόμενο χρόνο συμπλήρωσης παραγραφής την 31.12.2023 για τα κακουργήματα και την 30.06.2022 για τα πλημμελήματα,

  ζ) η δημοσίευση αποφάσεων.

Οι δικηγόροι

Αντίθετα οι δικηγόροι ζητούν ουσιαστικά ή τη διατήρηση των υπαρχόντων περιορισμών ή μείωσή τους με επιπλέον δίκες.

Χαρακτηριστικό είναι το αίτημα της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που με επιστολή τους ζητούν παράταση της ισχύουσας ΚΥΑ για την λειτουργία των δικαστηρίων αλλά με επιπλέον άνοιγμα των Ποινικών Ακροατηρίων για τις δίκες για με κρατούμενους κατηγορουμένους.

Ζητούν δηλαδή να προστεθεί στη νεα ΚΥΑ που θα εκδοθεί η δυνατότητα δικών (σε Τριμελή κατ΄ έφεσιν και Πενταμελή Κακουργημάτων) με κρατούμενους κατηγορούμενους καθώς πολλοί από αυτούς, κινδυνεύουν, «μετά την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, να έχουν ήδη εκτίσει μεγαλύτερη ποινή από αυτή που τελεσιδίκως θα τους έχει επιβληθεί, ή να έχουν αποφυλακιστεί πριν την εκδίκαση της έφεσης τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ