Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η ψύχραιμη αντιμετώπιση που επέδειξε η χώρα μας στη διαχείριση του ζητήματος από τη στιγμή που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε τρεις μονάδες εκτροφής μινκ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η τεχνογνωσία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Δανούς εκτροφείς, καθιστώντας την Ελλάδα πόλο έλξης για την επανέναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κοροναϊού στις φάρμες μινκ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού σε βιζόν φάρμες και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς βρίσκεται το σύνολο τους το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε 90 με τα βιζόν που εκτρέφονται εκεί να φτάνουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο.

Αρχικά θανατώθηκαν περί τα 2.500 βιζόν σε φάρμα στο Βόϊο Κοζάνης τα οποία και είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό. Επίσης, ελήφθησαν δείγματα και από άλλες φάρμες μινκ όπου εργαζόμενοι είχαν βρεθεί θετικοί στο νέο κορονοϊό ενώ μεταξύ ΥΠΑΑΤ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συμφωνήθηκε η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, με απόφαση που έλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενεργοποιήθηκε μια δέσμη αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας.

Ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση – εκτροφή, τα μέτρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ προβλέπουν:

– Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

– Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

– Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

-Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

– Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα βιοασφάλειας όταν υπάρχει κάτι ύποπτο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται» είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Βορίδης συμπληρώνοντας ότι «αμέσως μόλις υπάρξει ζήτημα ύποπτου κρούσματος ή θανάτου ξεκινά η προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται καταγραφή όλων των θηλαστικών και ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες Αρχές και αρχίζουν οι έλεγχοι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ