Πιλοτικές δίκες στα πολιτικά – αστικά δικαστήρια της χώρας , θεσμός που ήδη εφαρμόζεται στα διοικητικά δικαστήρια (ΣτΕ) με μεγάλη επιτυχία, προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με βάση τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας .

Έτσι σοβαρά νομικά ζητήματα που έχουν εγείρει προσφυγές μεγάλου αριθμού πολιτών, θα εκδικάζονται σε μια ”πιλοτική” δίκη , που θα καθορίζει τελικά την πορεία όλων των ομοειδών προσφυγών. 

Ο θεσμός λειτουργεί από το 2010 στα Διοικητικά Δικαστήρια με τεράστια βελτίωση στο χρόνο επίλυσης σοβαρών ζητημάτων . Π.χ. πρόσφατα ορίστηκε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για την υπόθεση των προστίμων για παραβιάσεις των μέτρων covid 19 τα οποία πολλοί πολίτες προσέβαλλαν ως αντισυνταγματικά. Όλες οι προσφυγές πάγωσαν και το θέμα θα λυθεί σε μια δίκη στο ΣτΕ.

Ο κ.Τσιάρας , σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ και τη δημοσιογράφο Μίνα Μουστάκα, διατυπώνει δημόσια την πρόθεση της κυβέρνησης (όπως είχε αποκαλύψει το  dikastiko.gr) να επιμηκύνει την παραγραφή για σεξουαλικά αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκων.

Ουσιαστικά η παραγραφή θα αρχίσει να μετράει από την ενηλικίωση του θύματος και μετά.

Αναφέρει ο κ.Τσιάρας:

-Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας βρίσκεται προ των νομοθετικών πυλών. Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια για την παροχή δικαστικής προστασίας και πόσο μπορεί να βελτιωθεί με τις επερχόμενες αλλαγές ο δείκτης επιτάχυνσης της δικαιοσύνης;

Δεν πρόκειται για έναν νέο Κώδικα αλλά για τροποποίηση του υφιστάμενου. Αυτή τη στιγμή η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τις επικείμενες τροποποιήσεις προκειμένου να αρθούν οι υπάρχουσες στρεβλώσεις και να προσαρμοστεί ο Κώδικας στις νέες ηλεκτρονικές δράσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επιπλέον, η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή εξετάζει την ενσωμάτωση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας του θεσμού της «πιλοτικής δίκης» που ήδη λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στη διοικητική δικαιοσύνη, και η οποία φιλοδοξούμε πως θα επιταχύνει σημαντικά την πολιτική δίκη.

-Υπάρχουν και ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου σας ,με στόχο μία ταχύτερη και αποδοτικότερη δικαιοσύνη προς όφελος των πολιτών;

Το στοίχημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης είναι διαρκές. Κάθε μέρα απαιτεί νέες τομές προκειμένου να επιτυγχάνονται τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Όπως ξέρετε έχουμε κάνει ήδη σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Σας θυμίζω τη θεσμοθέτηση των Ειδικών Τμημάτων στα δικαστήρια, τον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, την υπηρεσία Στατιστικών της Δικαιοσύνης και τη νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις όπως οι αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, ενώ ολοκληρώνουμε τις παρεμβάσεις μας στους Κώδικες εξετάζοντας πιθανές τροποποιήσεις στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Τέλος, έχει ήδη εκκινήσει ο διάλογος με τη Διοίκηση της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Σχολής, τον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών και την ενίσχυση της διαρκούς επιμόρφωσης των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.

-Σε πρόσφατες τοποθετήσεις σας μετά από δύο υποθέσεις απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη από δύο ανήλικους και τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, που προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, είχατε προαναγγείλει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτές οι τροποποιήσεις;

Ήδη από τις τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019, αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε το πλαίσιο των ποινών για μια σειρά αδικημάτων, που είχαν νομοθετηθεί με τον Ποινικό Κώδικα της προηγούμενης κυβέρνησης. Προκειμένου, όμως, να διορθωθούν με τρόπο συνεκτικό όλες οι αμφιλεγόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, συστήσαμε μια Διαρκή Επιτροπή Παρακολούθησης των νέων Κωδίκων, η οποία ανέλαβε να προβεί με τρόπο συστηματικό στις αναγκαίες τροποποιήσεις. Όσα απεχθή είδαν το φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να εξαντληθούν από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ΠΚ όλα τα περιθώρια αυστηροποίησης των ποινών και επέκτασης του χρόνου παραγραφής και για τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα σε βάρος ανηλίκων.

Η «Ψηφιακή Δικαιοσύνη» με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αποτελεί, όπως έχετε πει , στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου. Ποια βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε υλοποιήσει μεγάλο μέρος των δράσεων που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική για την ψηφιακή δικαιοσύνη. Η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών, οι ηλεκτρονικές επιδόσεις, και η ηλεκτρονική παραλαβή των αποφάσεων αποτελούν πλέον απτή πραγματικότητα για τους έλληνες πολίτες. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε το σύστημα απομαγνητοφώνησης και στα ποινικά δικαστήρια, ενώ ως τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως η κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια όλης της επικράτειας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια δέσμη πρόσθετων δράσεων εντός του έτους, όπως το άυλο διαζύγιο, το ηλεκτρονικό μητρώο αφερεγγυότητας, ενώ έρχονται τα ηλεκτρονικά πινάκια και οι καταθέσεις μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες από το νέο Lockdown , το οποίο έχει αναπόφευκτες οικονομικές συνέπειες. Με ποιον τρόπο προστατεύονται όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας;

Με εντολή του Πρωθυπουργού, τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί και όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ισχύει τόσο για την Αττική όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, το καθεστώς της αναστολής των πλειστηριασμών παρατείνεται για όσο διάστημα είναι κλειστά τα δικαστήρια. Έτσι, για όλη αυτή την περίοδο που οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τόσο η επαγγελματική στέγη, όσο και οι κατοικίες των Ελλήνων πολιτών, παραμένουν απόλυτα προστατευμένες.

– Μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι έτοιμο να προωθήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση της γονικής μέριμνας. Ποιος είναι ο στόχος του Νομοσχεδίου και πότε εκτιμάτε ότι το σημαντικό αυτό νομοθέτημα θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή;

Με το Νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα επαρκές και λειτουργικό πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των διαζευγμένων γονιών σε ότι αφορά την άσκηση της γονικής μέριμνας. Σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιούμε το νέο θεσμικό εργαλείο της διαμεσολάβησης. Παράλληλα, επιχειρούμε να θωρακίσουμε θεσμικά περαιτέρω τη δικαστική κρίση, η οποία συνεχίζει να διαμορφώνεται από το υπέρτατο κριτήριο του αληθούς και πραγματικού συμφέροντος του παιδιού. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των νέων διατάξεων, μόλις εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους επιστημονικούς φορείς που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ