Τις καταγγελίες για εμπλοκή δομών ανηλίκων προσφύγων στην υπόθεση Λιγνάδη θα διερευνήσει η εισαγγελία. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας μαρτυρίες κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες τρεις δομές ανήλικων προσφύγων είχαν κλείσει μέσω κοινωνικού λειτουργού μαθήματα στο θέατρο του ηθοποιού- σκηνοθέτη.

Ωστόσο, καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις προσφυγόπουλων, που μετά την πρώτη συμμετοχή στα μαθήματα, αρνήθηκαν να πάνε ξανά χωρίς να αναφέρουν το λόγο της κατηγορηματικής άρνησής τους. Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης όταν ρωτήθηκε για τις επισκέψεις των ανήλικων προσφυγών είχε δηλώσει πως συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα θεάτρου.

Την παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριων δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρo του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ειχε προηγηθεί υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, Ειδικής Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου μετανάστευσης με το οποίο ζητούσε από την εισαγγελία Πρωτοδικών με να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν την περίοδο 2017-18.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα της κυρίας Αγαπηδάκη:

“Αξιότιμη κυρία Εισαγγελέα,

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής σε βάρος ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων που φέρονται να βρίσκονταν υπό την προστασία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Πολιτεία έχει την ηθική και νομική υποχρέωση για κάθε ανήλικο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια να διασφαλίζει την υγιή σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του και κατ’ επέκταση να λαμβάνει κάθε μέτρο για την πρόληψη περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών και την αποτελεσματική ανταπόκριση σε περίπτωση υποψίας ή αποκάλυψης περιστατικών κακοποίησης ή παραμέλησης. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι εξ ορισμού μια εξαιρετικά ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς έχουν επιβιώσει από απειλητικές για τη ζωή συνθήκες και αντιξοότητες μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας και βρίσκονται εδώ χωρίς την παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειάς τους, υπεύθυνο για την φροντίδα τους. Συνεπώς, η Πολιτεία λειτουργεί, εν τοις πράγμασι, in loco parentis.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι βάσει του ΠΔ 18/2020 (Α’ 34) και του ν. 4636/2019 (Α’ 169) η αρμόδια εθνική αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ευθύνη όλων μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς το πλαίσιο προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και να διασφαλίζουμε το βέλτιστο συμφέρον και τα δικαιώματα τους.

Λαμβάνοντας γνώση του ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» που παρουσιάστηκε στις 19.2.2021 και αναπαρήχθηκε έκτοτε σε ποικίλες ηλεκτρονικές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με την συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού εργαζόμενου σε μη κυβερνητική οργάνωση σε αξιόποινες πράξεις προς εξυπηρέτηση αποτρόπαιων πράξεων προσώπου του καλλιτεχνικού χώρου, και έχοντας υπόψη την από υπ’ αριθμ. 8 και αρ. πρωτ. 2835/08.04.2021 Εγκύκλιο της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, ως Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του συνόλου των μελών της Κυβέρνησης σημειώνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για:

Την άμεση, ενδελεχή και εις βάθος διερεύνηση των υποθέσεων – ακόμη και όσων τυχόν έχουν παραγραφεί λόγω ιδίως πλημμεληματικής συμπεριφοράς των δραστών – που σχετίζονται με ασυνόδευτους ανηλίκους και αφορούν τις προαναφερθείσες συμπεριφορές.

Την επιτάχυνση των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασιών όταν διαπιστώνονται τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία τέλεσης των αδικημάτων.

Τη λήψη μέτρων προστασίας για τα πρόσωπα, και ιδίως για τα παιδιά, που προβαίνουν σε καταγγελίες για τα ανωτέρω αδικήματα.

Οι Υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή Σας σε κάθε ενέργεια της αρμοδιότητάς Σας προκειμένου να σας παράσχουν οποιοδήποτε αποδεικτικό μέσο, το οποίο κρίνετε απαραίτητο, όπως και η ίδια βρίσκομαι στη διάθεσή σας για την περίπτωση που κρίνετε ως απαραίτητη προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιαδήποτε στάδιο.

Είναι υποχρέωση όλων μας να παρέχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εγγενή αξιοπρέπεια όλων των παιδιών στη χώρα μας και να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά στις περιπτώσεις που τα δικαιώματά τους και η ακεραιότητά τους κινδυνεύουν ή υπονομεύονται. Οφείλουμε όλοι μας να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα παιδιά όπου τέτοια φαινόμενα τιμωρούνται και αποτρέπονται, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και παρέχοντας κατάλληλη υποστήριξη.

Προσκομίζονται σχετικά αντίγραφα δημοσιευμάτων.

Μετά τιμής,

Η Ειδική Γραμματέας

Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Ειρήνη Αγαπηδάκη”

Την παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.

Τι μετέδιδε το dikastiko.gr για την υπόθεση με τις ΜΚΟ για την οποία διέταξε έρευνα η εισαγγελία

Ντόμινο αποκαλύψεων προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για την “υπόθεση Λιγνάδη”. Καταγγελίες και μαρτυρίες γειτόνων στο κέντρο της Αθήνας εμπλέκουν τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων να μετέχουν σε μαθήματα στο θέατρό του, αλλά πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνούνταν να πάνε ξανά εκεί.

Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες των γειτόνων «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά», σύμφωνα με τον συντάκτη της εφημερίδας «Τα Νέα» Βασίλη Λαμπρόπουλο, που επικαλέστηκε μαρτυρίες από γείτονες του γνωστού σκηνοθέτη που διέμενε σε περιοχή του κέντρου της Αθήνας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Εκεί, όπως ανέφεραν, ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, όταν είχε ερωτηθεί ο σκηνοθέτης για τις επισκέψεις των ανήλικων παιδιών είχε δηλώσει ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς. Έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018.

Έπειτα από επικοινωνία με τους φορείς, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον πολλά από εκείνα τα παιδιά σήμερα ζουν στη Γαλλία.

MKO SolidarityNow: Καμία εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου και με δραστηριότητες του κ. Λιγνάδη

Μέσω ανακοίνωσής της, η ΜΚΟ SolidarityNow διαψεύδει δημοσιεύματα που την θέλουν να εμπλέκεται σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων. Συγκεκριμένα, η ΜΚΟ δηλώνει «κατηγορηματικά» ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή «με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης».

Επίσης, διευκρινίζει πως πραγματοποιεί δράσεις προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων από τον Οκτώβριο 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για ασυνόδευτα παιδιά 16-18 χρόνων σε διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την προσωρινή φιλοξενία 170 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα. Πριν το 2020, τονίζει η ΜΚΟ, πως παρείχε υπηρεσίες μόνο σε οικογένειες, όπου συνεργαζόταν στενά με τους γονείς.

Το SolidarityNow εκφράζει τον αποτροπιασμό του «για μια ειδεχθή πρακτική που καταχράται κάθε έννοιας παιδικής προστασίας εκθέτει την έννοια της αλληλεγγύης και στοιχειοθετεί όνειδος για κάθε άτομο που συμμετέχει, συνδράμει ή ανέχεται τέτοιες πράξεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας: «Η προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα ή τα προσφυγόπουλα, είναι ύψιστο καθήκον μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Οι άνθρωποι του SolidarityNow δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθήκον αυτό και τηρούν με σχολαστικότητα τα διεθνή πρότυπα παιδικής προστασίας με σεβασμό στα παιδιά».

BINTEO: MEGATV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr





ΠΗΓΗ